Dalmacija Šibenik

Promjena u Marini nakon 15 godina: Vranješ otišao, Batina načelnik

Šestorica Vranješovih stranačkih kolega uz pomoć dvojice vijećnika SDP-a i jednog nezavisnog smijenili su Vranješa, a razriješen je i donačelnik Ljubo Nevešćanin

Šestorica Vranješovih stranačkih kolega uz pomoć dvojice vijećnika SDP-a i jednog nezavisnog smijenili su Vranješa, a razriješen je i donačelnik Ljubo Nevešćanin

Čestitke novom načelniku Batini / Foto: Gordana Dragan
Nakon 15 godina HDZ-ovac Milivoj Vranješ nije više načelnik općine Marina. U nastavku sjednice Općinskog vijeća, prekinute prije dva tjedna na intervenciju središnjice te Županijskog odbora te stranke, šestorica Vranješovih stranačkih kolega, kojima su potporu dala i još dva vijećnika SDP-a i jedan nezavisni, ipak su ga uspjela smijeniti i na to mjesto imenovati Antu Mamuta Batinu, sad već bivšeg vijećnika HDZ-a koji je također pripadao šestorici. Dužnosti donačelnika razriješen je Ljubo Nevešćanin iz HSU-a, nepovjerenje je izglasano i cijelom Poglavarstvu.

Na samom početku sjednice kojoj su nazočili i neki od poglavara te općinskih djelatnika pljuštale su optužbe do samog ruba incidenta na račun šestorice HDZ-ovaca koji su se odlučili na taj korak. Poglavar za gospodarstvo Ivan Najev nazvao je šestoricu bivšim članovima HDZ-a koji su zajedno s SDP-om izvršili puč u općini Marina.

Britak na jeziku bio je Ljubo Nevešćanin, koji se obrušio na predsjednika Vijeća Zdravka Žaju smatrajući ga inicijatorom smjene, a kritike nije poštedio ni Branimira Vidovića, koji se teškom mukom suzdržao da u svojoj zaštiti ne potraži pomoć policije. Nevešćanina je, pak, prozvao Vinko Žižak kazavši kako mu je on omogućio da uđe u koaliciju s HDZ-om te da uživa općinske blagodati kao što su novčane naknade, a navodno je dobio i auto. Poglavar Zoran Rinčić tražio je od Žaje da se izjasni ima li dozvolu središnjice i Županije da održi sjednicu.

Kako Žaja nije dozvolio Vranješu da se obrati, jer je, kako je rekao, rasprava održana prije dva tjedna, on je vijećnicima svoj “govor”, sastavljen od nekoliko pravnih tumačenja protuzakonitog sazivanja sjednice, podijelio vijećnicima u pisanom obliku, koji je većina njih zgužvala i bacila u koš. Među tim materijalima nalazila se i odluka prema kojoj on ima zakonsku ovlast da ovu sjednicu suspendira, jer, navodno, nije održana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom Općinskog vijeća.

S obzirom na to, Vranješ tvrdi da se za njega jučer ništa nije dogodilo, da će i dalje uredno dolaziti na posao te sazivati sjednice Poglavarstva, što je učinio već jučer nakon sjednice Vijeća. Zdravko Žaja jučer je odmah odaslao odluku Vijeća o spomenutim smjenama Središnjem uredu državne uprave te onom županijskom. Novinari nisu uspjeli službeno doznati jesu li više instancije ipak nakon onog prekida sjednice Vijeća na kraju dale zeleno svjetlo šestorici za smjenu. Neslužbeno, pak, šuška se, kako je do toga došlo.

 

Ojačati HDZ Marine

Nakon prisege 40-godišnji novi marinski načelnik Ante Batina Mamut, inače umirovljeni hrvatski branitelj koji se bavi ugostiteljstvom, kazao je kako mu je glavna zadaća ojačati HDZ u Marini, koji je proteklih godina poljuljan. Ivana Najeva i Milivoja Vranješa drži jedinim krivcima za cijelu situaciju i osobama koje su sve općinske odluke donosile samovoljno, čemu je jednom morao doći kraj. Otklonio je bojazan općinskih djelatnika o otkazima te najavio smirivanje napetih odnosa između Općine i marinskih tvrtki Nautičkog centra “Agana” te PZ Marine koje su, rekao je, zahvaljujući Najevu i Vranješu proteklih godina vladale.

 

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last