Dalmacija Šibenik

šef šibenskog SDP-a

Restović: Grbina nisam uspio obraniti od partijskoga suda, a parlamentarni izbori će biti do kraja godine

šef šibenskog SDP-a

Četiri stranke (Nova ljevica, Socijalistička radnička partija, Radnička fronta, OraH, zasad bez Hrvatskih laburista) koje se nazivaju lijevima u Šibeniku su prošlog tjedna potpisale Šibensku deklaraciju. SDP nije bio pozvan. Navodno zato što SDP i nije lijeva stranka.

Što na to kaže šef šibenskog SDP-a Tonči Restović?

– Ne znam zašto nismo bili pozvani, i naravno da smo lijeva stranka, a dokaz tomu je i lokalna suradnja Nove ljevice u Splitu sa SDP-om – odmah "u glavu" uzvraća Restović.

Bio je na predstavljanju Deklaracije, i osobno poznaje Dragana Markovinu, čelnika Nove ljevice, s kojim je neformalno i razgovarao nakon potpisivanja Deklaracije, ali ne želi komentirati s lokalne razine nešto što je pet lijevih stranaka dogovorilo na državnoj razini.

– Ta teza kako SDP nije ljevica po mojem je uvjerenju više traženje opravdanja zašto je uopće osnovano pet malih lijevih stranaka. Jer ako SDP nije, kako kažu, provodio lijevu politiku, zbog čega se osnivalo čak pet stranaka, a ne jedna, recimo, koja bi supstituirala "nelijevi" SDP?! Ako mene pitate, SDP je bez sumnje svjetonazorski stranka ljevice, a dokaz tomu je, kako rekoh, i splitska koalicija SDP-a i Nove ljevice, a sutra možda i u drugim sredinama, pa i na državnoj razini – kaže čelnik SDP-a u Šibeniku.

Za njega je dvojbeno, u organizacijskom smislu, funkcioniraju li uopće SRP, Radnička fronta, OraH. A u politici, napominje Restović, kredibilitet bez organizacije, kao i organizacija bez kredibiliteta, jedno je veliko ništa!

Tekst Šibenske deklaracije pročitao je u medijima. U tom dokumentu, kaže, nije našao ništa spektakularno novo, "to je uopćeni lijevi tekst".

Restović je svjestan stanja u SDP-u, gdje turbulencije traju gotovo godinu dana, pa se jedna grupa okuplja u Kamanju, a druga na Neretvi... Ali "SDP je velika stranka koja mora poštovati svoje procedure, a odluka o suspenziji četvorice članova Predsjedništva, zbog kritičkog odnosa prema predsjedniku stranke, nestatutarna je, tvrdi, što je samo pridonijelo novim podjelama, a to vodstvo jedne velike ozbiljne stranke sebi ne bi smjelo dopustiti."

Kao odvjetnik, Restović je, inače, na Stegovnom sudu stranke zastupao Peđu Grbina i, kako kaže, nažalost, nije ga uspio obraniti od "suda partije". Unatoč svemu, uvjeren je da će se stranka konsolidirati, s Bernardićem ili bez njega, jer bilo je i težih situacija za SDP.

– Kad sam se 1995. učlanio u stranku, imali smo sedam posto potpore birača i svi su govorili da je to kraj SDP-a. A nakon toga smo dva puta uspjeli osvojiti vlast i upravljati državom – poručuje Restović.

Ne želi prognozirati hoće li Davor Bernardić odstupiti s vodeće pozicije u SDP-u ili će na njoj ostati, no poznato je da se Restović, kao i šef Županijske organizacije SDP-a Joško Šupe, izjasnio za opoziv predsjednika. Zasad zbog toga nije suspendiran...

Kratko je komentirao i spekulacije o mogućem raspuštanju Sabora (navodno u listopadu) i raspisivanju prijevremenih izbora.

– Taj mi potez nije nimalo nelogičan, a moji vam prijatelji mogu potvrditi da sam početkom ove godine prognozirao kako će izbori biti do kraja godine. Na to upućuje ukupna konstelacija odnosa na hrvatskoj političkoj sceni, a mi kao opozicijska stranka, načelno uvijek priželjkujemo izbore – kaže prvi SDP-ovac županije, neovisno o teorijskoj mogućnosti da u izbore uđu bez predsjednika, ili s v.d. predsjednika, u što ipak ne vjeruje.

Naslovnica Šibenik