Dalmacija Šibenik

čuvar mrtvih duša

Direktor šibenskog groblja koji se proslavio skandaloznom izjavom o ženama ima novu originalnu ideju: Otvorit ćemo mali ugostiteljski objekt, to je nužan sadržaj na ovakvom mjestu!

čuvar mrtvih duša

Novost u ponudi su i grobnice (kazete) za urne. Do sada je već rezervirano 15 kazeta u koje može stati 6-8 urni

Kada je davne 1973. godine u investicijskom programu izgradnje novog šibenskoga gradskog groblja podno obronka Kvanj Mate Laganović, tadašnji direktor "Čempresa", predvidio i dio namijenjen za pokop urni, nije se moglo ni pretpostaviti da će taj sadržaj Šibenik dobiti tek 45 godina poslije.

I s tolikim zakašnjenjem, svejedno je, nakon Splita, drugi grad u Dalmaciji koji će na jednom od svojih posljednjih počivališta imati specijalizirani blok grobnica (kazeta) za urne. Upravo se privode kraju radovi na svojevrsnom troetažnom zidu na Kvanju koji će sadržavati po deset grobnica na svakoj etaži. Čak 15 kazeta u koje može stati 6-8 urni već je rezervirano, a Joško Vuković, direktor "Čempresa", jedine gradske komunalne tvrtke za održavanje groblja i pružanje pogrebnih usluga u Šibeniku, ne dvoji da će se i ostale uskoro prodati.

Cijena od 4500 kuna po grobnici za urne jedna je od najnižih, ako ne i najniža u Hrvatskoj, a potražnja za takvim oblikom posljednjeg ispraćaja umjesto lijesa i tradicionalnih grobnica sve je veća.

Ne znate kako se ponašati na sprovodu? Objasnit će vam direktor šibenskog groblja: Žene idu na kraju kolone, to je prigoda i za susret s ljudima koje niste dugo vidjeli...

Podlegao pritisku: direktor šibenskog pogrebnog poduzeća skinuo skandalozni "bonton sahrane": Žene više ne moraju biti u zadnjem redu

'Naš Joško počiva brutalno skvrčen jer su ga pokopali u manjem lijesu!'

- Već desetljećima u većim gradovima u unutrašnjosti, posebno u Zagrebu, pokapanje u urne je uobičajeno, a cijene grobnica dosežu vrtoglave svote. Koštaju i po 30 tisuća kuna, za što se na našem Kvanju može kupiti klasična grobnica sa spomenikom.

Za gradnju vertikalnog objekta s grobnicama za urne odlučili smo se potaknuti traženjem naših stranaka. Do sada je jedino bilo moguće urne s posmrtnim pepelom pokojnika pokopati u velike betonske grobnice, pa su se stranke raspitivale zašto im ne omogućimo kupnju grobnica primjerenih polaganju urni. Stoga smo prošle godine raspisali javni poziv kako bismo dobili povratnu informaciju kakav je zaista interes. Javilo se 15 osoba, pa smo, za početak, odlučili napraviti 30 grobnica, a prije nego što smo definirali tip takvih grobnica, razgledali smo mnoga groblja ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednoj Sloveniji i Austriji.

Najprikladnijim nam se učinio onaj u susjednom Splitu, pa su grobnice za urne koje su upravo idealne za Kvanj jer imamo prostorne mogućnosti za eventualnu dogradnju identične splitskima - objašnjava Vuković.

No, nije na središnjem gradskom groblju to jedina novost. U posljednju godinu dana uređen je i proširen parkirališni prostor, mrtvačnica s popratnim prostorijama i ispraćajnim dvoranama, a okoliš i pristup Kvanju ozelenjen je i opremljen. "Čempresi" su prošlu poslovnu godinu, uostalom, prvi put od kada postoje kao tvrtka, povećali prihode za oko milijun kuna. Sve se to, tumači direktor Joško Vuković, postiglo kvalitetnom uslugom i motiviranošću 38 zaposlenika te sve većim povjerenjem građana u njihove usluge.

Osim toga, u središnjem dijelu Kvanja uređene su i 22 nove grobnice koje izvedbom, oblikom i vrstom kamena spadaju u najluksuznije.

- Prvi put smo se odlučili na gradnju ekskluzivnih grobnica u tom dijelu groblja, no to se pokazalo punim pogotkom. Od svih tih grobnica ostale su neprodane samo tri. Iako im je cijena 10 tisuća eura, u koje se uračunava i spomenik, što je s obzirom na vrhunski materijal i poziciju realna svota, vjerujem da će se prodati do kraja godine - uvjeren je direktor "Čempresa".

Među prioritete u poslovnim planovima direktor Vuković ubraja i mali ugostiteljski objekt koji je, mišljenja je, nužan sadržaj na središnjem gradskom groblju. Takvi su objekti, kaže, uobičajeni i na svim većim grobljima u Hrvatskoj. Kuriozitet je da je, baš kao i grobnice za urne, predviđen u spomenutom investicijskom programu kada se gradsko groblje Kvanj tek "gradilo" na papiru.

Samodoprinosom izdvojili 200 milijuna starih dinara

Iz arhivskih dokumenata koje nam je ustupio direktor Vuković proizlazi da je nekadašnja Skupština općine Šibenik 24. travnja 1971. godine odredila lokaciju za novo gradsko groblje na Kvanju. Odmah potom otkupljeno je 40 tisuća četvornih metara zemljišta, pa su krajem iste godine započeti građevinski radovi. U objekt je uloženo oko 2 milijarde starih dinara, od čega su Šibenčani samodoprinosom izdvojili 200 milijuna starih dinara. U početku je imalo 370 obiteljskih grobnica s mogućnošću prošiljenja broja grobnica "za dugi niz desetljeća".

 

Naslovnica Šibenik