Dalmacija Šibenik

Drama na Kornatu

Tragičan kraj potrage za nestalim ribarom iz Šibenika: mrtvo tijelo pronađeno u moru kod otoka Kurba Mala

Drama na Kornatu

U ponedjeljak ujutro u 7,30 sati u moru je pronađeno mrtvo tijelo 60-godišnjeg D. Ibrahimovića iz Šibenika, kojemu se izgubio svaki trag nakon što je gumenjakom dužine šest metara u subotu isplovio na ribolov iz Murtera preko Proverse prema uvali Vrulje na otoku Velikom Kornatu.

Tijelo su pronašli službenici spasilačkog broda ispostave Lučke kapetanije Sali kod otoka Kurba Mala na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Kornatskog arhipelaga, u Sitskom kanalu između otoka Pašmana i Dugog otoka.

Nedaleko od pozicije pronalaska tijela, prethodno je u subotu navečer oko 18,30 sati pronađen gumenjak nesretnog ribara, nasukan na hridi otočića Ščitna kod otoka Sita.

'Nadamo se da se negdje uspio dokopati kopna, mogućnost preživljavanja u ovako hladnom moru je mala': nastavlja se potraga za ribarom iz Šibenika, u pomoć stigao i helikopter iz Divulja

- Nakon što je pronađeno mrtvo tijelo, po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku tijelo je prevezeno na Odjel Patologije šibenske bolnice radi identifikacije i utvrđivanja uzroka smrti - kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Što se dogodilo nesretnom ribaru tijekom vožnje gumenjakom sa izvanbrodskim motorom jakosti od sto konjskih snaga i na kojoj poziciji, može se samo nagađati. Je li pretrpio srčan udar i pao u more, ili je u moru završio nesretnim slučajem?

A pod uvjetima temperature mora od svega 12 stupnjeva, mogućnost za preživljavanje je u njemu oko šest do sedam sati.

Inače, 60-godišnjak je s veza u Murteru prema Kornatima isplovio u subotu oko podneva. Budući da se nije javljao na mobitel, u 15,55 sati njegova obitelj izvijestila je o nestanku relevantne institucije, a opsežnu potragu je odmah pokrenula Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka).

U potrazi su djelovali plovila Lučkih kapetanija Šibenik, Zadar i Sali, tri broda Pomorske policije Šibenik, čamac rendžera Nacionalnog parka Kornati, dvadesetak pripadnika HGSS-a uz upotrebu dronova s termo-vizijskom opremom te članovi DVD-a Pašman. Akvatorij iz zraka tijekom nedjelje pretraživao je helikopter HRZ-a.

Naslovnica Šibenik