Dalmacija Šibenik

dan poslije

Ante iz Mihaljevića: Bilo je užasno, nekoliko sati bili smo doslovno u vatrenom obruču! Ljuti smo na nadležne, za njih kao da ne postojimo

dan poslije

- Bilo je užasno, katastrofa i nekoliko sati bili smo – doslovno – u vatrenom obruču. Ne znam što se ovo događa, kao da smo magnet za vatru. U zadnjih pet godina četiri puta je gorilo u Mihaljevića. A ovo u subotu je bilo zaista gadno, posebno kad su kanaderi morali otići kad je po mrak. Svaka čast našim vatrogascima, vojsci i svima koji su sudjelovali u obrani kuća. Bili su to nadljudski napori, vitar čas okrene amo čas tamo. Trebalo je u jednom trenutku evakuirati ljude, posebno starije.

- Međutim većina njih, a tako ni moj ćaća, nije tila ići od svojih kuća. I sami smo pomagali u gašenju koliko smo mogli. Kod prijatelja u druga naselja u Bilicama koja nisu bila obuhvaćeni požarom ili u Šibenik otišle su žene s malom djecom, a neke je do škole u Bilicama odvezla policija.

- Sve se nekako smirilo u nedjelju oko pet sati. Svi smo umorni, neispavani i ljuti na naše općinare, rekao je za Šibenski.hr četrdesetogodišnji Ante iz Mihaljeveića.

Na pitanje zašto su ljuti na "općinare" reče kako samo ulažu u naselja uz Prukljan, a njih u "zaleđu" kao da nema.

- Ne odžavaju se protupožarni putovi, ne ulaže se ništa u, kako se to kaže, nerazvrstane ceste, pa ne čudi što svako malo bukne požar, rekao nam je Ante.

Lokaliziran požar kod Šibenika: jedan ozlijeđeni vatrogasac je iz Splita, a ostala trojica iz Šibensko-kninske županije, nitko od njih nije životno ugrožen

Na ove fotografije nitko ne može ostati ravnodušan: gasitelji koji se bore s vatrenom stihijom kod Šibenika padaju s nogu od umora; Stanovnica Bilica: Uzela sam dijete iz kreveta i otišla od kuće

 

U susjednom zaseoku Mihaljevići zatekli smo mještanina Mirka Mihaljevića. On je imao samo riječi hvale za vatrogasce koji su herojski odradili posao:

- Što da vam kažem, bilo je užasno, bili smo praktički u okruženju, a vatra na domak kuća. Međutim, nismo htjeli nigdje ići od svojih domova. Pomagali smo vatrogascima koliko smo mogli. Tim momcima, ljudima, herojima, ne znam kojim riječima bih ih nazvao mogu samo skinuti kapu do poda... Svaka im čast - da nije bilo njih, tko zna kako bi ovo sve završilo - rekao nam je Marko Mihaljević.

Na terenu smo zatekli i šestoricu vatrogasaca iz DIP-a Zadar:

- Došli smo na ispomoć i ostajemo na terenu sve dok bude potrebe, odnosno dok ne budemo opozvani - rekli su nam Zadrani.

Kako doznajemo, jedini objekt koji je u ovom požaru oštećen je krovište jedne kuće u Lugovićima. Srećom, kuću su vatrogasci spasili. Neslužbeno, radi se o kući Joška Lugovića, nekedašnjeg pjevača ansambla Bonaca.

Mještani koje smo zatekli kod škole u Bilicama gdje je noćas utočište od požara našlo 49 evakuiranih osoba, kazali su da ovakvog požara u Bilicama nije bilo u zadnjih 20 godina:

- Borili smo se svim mogućim snagama. Vjetar je bio strašan, stalno je mijenjao smjer. Moram zahvaliti svim ljudima koji su nam pomagali. bez obzira radi li se o vatrogascima, civilima, policajcima, pripadnicima Civilne zaštite... - kazao je za Jutarnji Željko Mikulandra, zapovjednik DVD-a Bilice.

- Bilo je užasno, katastrofa, nekoliko sati doslovce smo bili u vatrenom obruču. Ne znam što se ovo događa, kao da smo magnet za vatru. U zadnjih pet godina četiri puta gorjelo je u zaselku Mihaljevići. A ovo u subotu bilo je zaista gadno, posebno kad su kanaderi morali otići nakon što je po mrak.

Svaka čast našim vatrogascima, vojsci i svima koji su sudjelovali u obrani kuća. Bili su to nadljudski napori, vjetar čas okrene amo, čas tamo. Trebalo je u jednom trenutku evakuirati ljude, osobito starije. Međutim, većina njih, a tako ni moj tata, nisu htjeli otići iz svojih kuća. I sami smo pomagali u gašenju koliko smo mogli. Kod prijatelja, u druga naselja u Bilicama, koja nisu bila obuhvaćena požarom, ili u Šibenik otišle su žene s malom djecom, a neke je do škole u Bilicama odvezla policija.

Naslovnica Šibenik