Dalmacija Šibenik

IN MEMORIAM IVAN MEDIĆ

Odlazak arhitekta slavne Šibenke: jugoslavenski vlastodršci ozbiljno su mu zamjerili jednu stvar... Hvala mu za sve što je učinio za šibensku košarku i Šibenik

IN MEMORIAM IVAN MEDIĆ

Umro je 79-godišnji Ivan Medić. Priznati šibenski arhitekt, ali i arhitekt slavne, europski jake Šibenke.

U danima kad su se ostali čelnici Baldekina tresli od straha kako će šibenski košarkaši proći na drugoligaškim utakmicama u Zvorniku ili Mariboru, Medić je, siguran u šibenski prvoligaški bal, potajno uputio pisma dvjema velikim zvijezdama jugoslavenske košarke Krešimiru Ćosiću i Zoranu Slavniću Moki.

Zadranin ga je ljubazno odbio, dok je beogradski mangup, unatoč prvoj reakciji "Pa gdje je taj Šibenik", ipak osvanuo u narančastom dresu.

Zbog nesumnjive inteligencije i neviđene odlučnosti, Moka je Medića (polu)ozbiljno nazivao "zločestim vezirom". Dobrim dijelom i zbog toga što je predsjednik Šibenke kompjutorskom preciznošću ocijenio da šibenski prvoligaš ne može opstati u eliti bez Slavnića, ali i da poslije dvije sezone Moka može otići jer se na Baldekinu rodio Dražen Petrović.

Medićev slobodoumni pristup nije odgovarao jugoslavenskim košarkaškim vlastodršcima, pa su ga u trenutku kad je u Šibenik doveo još dva beogradska košarkaša, Srećka Jarića i Sretena Đurića, kaznili s dvije godine zabrane obavljanja košarkaških funkcija, uz licemjerno obrazloženje "da uvodi profesionalizam u jugoslavensku košarku".

Zašto licemjerno!? To su bile osamdesete godine minulog stoljeća, kad su u svim prvoligašima prvotimci živjeli isključivo od truda na parketu.

Nije to ista košarka

Medićev trag na Baldekinu bio je najvidljiviji, zbog neviđene popularnosti košarke u Krešimirovu gradu, no on nikad nije zapustio svoju arhitektonsku struku. Bio je prvi ravnatelj Šibenskog zavoda za urbanizam, te začetnik zamisli o Generalnom urbanističkom planu ondašnje Općine Šibenik. Obavljao je i funkciju dogradonačelnika.

Nije mirovao ni u starijim godinama, pa je sa sinom Filipom, također arhitektom, dobio treću nagradu za projekt uređenja prostora na području bivšeg TEF-a.

U jesen svoga života Ivan se odrekao košarke na grubo realan način.

– Nije to ista košarka, kojoj sam podario godine ljubavi i entuzijazma. Nije ista ni u Šibeniku ni u cijeloj Hrvatskoj. Više je ne gledam ni u televizijskim prijenosima – kazao nam je Medić.

Na optimističan način mjesecima je vodio borbu s teškom bolešću. Kad bismo se vidjeli, nasmijao bi se i govorio: "Još ćemo mi pričati o našem Šibeniku i šibenskoj košarci. Još sam živ!"

A onda nam je Joško Šupe, njegov najbliži suradnik na Baldekinu, javio tužnu vijest. Obojica smo reagirali unisono: Hvala mu za sve što je učinio za šibensku košarku i Šibenik.

Naslovnica Šibenik