Dalmacija Šibenik

najveći SPOMENIK majke božje u ovom dijelu eUrope

Dalmatina: kip Gospe visok tri metra

najveći SPOMENIK majke božje  u ovom dijelu eUrope

Dan uoči blagdana Velike Gospe, u svečanom ozračju, na lokaciji pokraj mosta Krka, odnosno istoimenog odmorišta autoceste Zagreb - Split, postavljen je veliki kameni kip Gospe s Isusom.

Završnom dijelu projekta koji je prije godinu i pol dana pokrenula zagrebačka udruga COR UNUM na čelu s dr. Draganom Primorcem, bivšim ministrom prosvjete i športa, bili su nazočni brojni crkveni velikodostojnici, istaknuti predstavnici kulturnog, političkog i sportskog života Hrvatske.

Otkrivanju Gospine kamene skulpture visoke oko tri metra nazočila je većina nadbiskupa i biskupa te njihovih kolega iz BiH koji su u društvu mons. Ante Ivasa, šibenskog biskupa, i skradinskog župnika don Franje Glasnovića blagoslovili kip – djelo Kruna Bošnjaka, akademskog kipara u mirovini.

- Ideja o postavljanju kipa Majke Božje s djetetom sinula nam je za vrijeme zagrebačkih druženja i okupljanja na nedjeljnim svetim misama. Uz pomoć mnogih ljudi dobre volje koji su pridonijeli završetku projekta, Gospu smo odlučili postaviti uzduž Dalmatine, i to na ovom prekrasnom mjestu Lijepe naše - kazao je glumac Vedran Mlikota pred mnoštvom pristiglim iz Zagreba, Splita, Zadra, Šibenika. Ispred pozornice na kojoj se odvijao zabavni program uz sudjelovanje klapa Maslina i Skradinke, KUD-a Sloga te Tereze Kesovije, viđena je nekolicina nogometaša, među kojima Joško Jeličić, Zoran Mamić, rukometaš Slavko Goluža, nekadašnji košarkaški reprezentativac Franjo Arapović, bivši ministar Miomir Žužul, pjevač Mate Bulić

- Gospin kip u veličini kojoj nema ravna u ovom dijelu Europe nastao je od početne skice, pa glinene izvedbe manjih dimenzija, te od obrade oko tri metra visoke kamene gromade - veli kipar Bošnjak o spomeniku koji “simbolizira mir, ljubav, plodnost, zajedništvo u ovom vremenu zahuktale depresije i sve ugroženijih kršćanskih vrijednosti”.

ivica marasović / EPEHA

Naslovnica Šibenik