Dalmacija Šibenik

Šibenik: drastične kazne za neodgovorno igranje vatrom

Onaj tko neoprezno baci opušak ili šibicu ili koristi gradele bez propisanih mjera zaštite od požara bit će kažnjen novčanom kaznom od 500 do čak 2000 kuna

Onaj tko neoprezno baci opušak ili šibicu ili koristi gradele bez propisanih mjera zaštite od požara bit će kažnjen novčanom kaznom od 500 do čak 2000 kuna.

Ovako visoke kazne za neoprezno i neodgovorno odbacivanje predmeta koji mogu izazvati požar, odnosno ostavljanje zapaljenih gradela bez nadzora ili, još gore, gradelanje a da se prethodno uz njih ne osiguraju propisana sredstva za gašenje požara, usvojilo je Poglavarstvo Šibensko-kninske županije na prijedlog Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Osim opušaka i gradela, visoka novčana kazna prijeti i onima koji bez preventivnih mjera zavaruju ili bruse metal na mjestima gdje to može izazvati požar. Oni koji od 1. lipnja do 31. listopada budu ložili vatru na otvorenom prostoru ili to budu činili bez odobrenja nadležne vatrogasne postrojbe mogu računati s još većim kaznama.

Obrtnicima i osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost za loženje vatre na otvorenom, korištenje gradela, zavarivanje i brušenje protivno preventivnim mjerama prijete još drastičnije kazne, koje mogu dosegnuti čak 10 tisuća kuna. 

                                                                                                        Stanko Ferić/EPEHA

Naslovnica Šibenik