Dalmacija Šibenik

brojne optužbe na račun zakidanja države

Šibenik: carinarnica zakida državu za 300 tisuća kuna

brojne optužbe na račun zakidanja države

Pročelnica Carinarnice Šibenik Semira Škugor, prozvana je zbog pogodovanja tvrtki Omega Nova-Šibenik, kojoj je omogućila protupravnu imovinsku korist, a državu oštetila za oko 300 tisuća kuna

Pročelnica Carinarnice Šibenik Semira Škugor, prozvana je zbog pogodovanja tvrtki Omega Nova-Šibenik, kojoj je omogućila protupravnu imovinsku korist, a državu oštetila za oko 300 tisuća kuna

Tekst Anonimnom predstavkom, upućenom potpredsjednici Vlade Đurđi Adlešić, ministru financija Ivanu Šukeru, ravnatelju Carinske uprave Mladenu Barišiću te na znanje saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost, Semira Škugor, pročelnica Carinarnice Šibenik, prozvana je zbog pogodovanja tvrtki Omega Nova-Šibenik, kojoj je omogućila protupravnu imovinsku korist, a državu oštetila za oko 300 tisuća kuna.

 Na optužbe se referirao Središnji ured Carinske uprave, odnosno glasnogovornica Sanja Crnković, koja izrijekom tvrdi da je Carinarnica Šibenik u cijelosti postupala sukladno zakonskim propisima.

Omega Nova je, kako se navodi u predstavci, sredinom prošle godine uvozno ocarinila određenu količinu sanitarija te kao garanciju za plaćanje uvoznih pristojbi dala jamstvo od 75 tisuća kuna.

Kako dug nije u zakonskom roku podmiren, Carinarnica je tvrtku dopisom upozorila na obveze, a kad ni to nije pomoglo, načelnik Odjela za financije i naplatu šibenske Carinarnice dostavlja na potpis pročelnici Škugor, zahtjev za aktiviranje bankovne garancije. Autor predstavke, međutim, tvrdi da je pročelnica dopis spremila u ladicu i time spriječila podmirenje duga Omega Nove.

/ NIKŠA STIPANIČEV / CROPIX

Ista ta tvrtka nastavila je robu uvoziti, služeći se starim jamstvom kao osiguranjem naplate, te se tako do kraja prošle godine neplaćeni carinski dug Omege popeo na oko 300 tisuća kuna (bez kamate). Time se Semira Škugor, ističe se u “anonimki”, ogriješila o carinski zakon i druge propise i onemogućila službenu osobu u obavljanju službene dužnosti.

Kaže se i da je Omega Nova u blokadi, da joj je imovina pod hipotekom banke, te da je garancija od 75 tisuća kuna bila naplativa do 31. ožujka ove godine. Također, i da je Omega Nova imala neocarinjene robe u vrijednosti 60 tisuća eura u carinskom skladištu, ali je ta roba po nalogu Carinarnice Šibenik premještena u drugo carinsko skladište, pa je i na taj način propuštena prilika da se tom robom podmiri barem dio duga.

Novac od spora obiteljima poginulih vatrogasaca

Pročelnica Carinarnice Šibenik, Semira Škugor, smatra se oklevetanom te namjerava na sudu potražiti satisfakciju. ”Oni koji su me klevetali odgovarat će na sudu za duševne boli koje su mi prouzročili.

 Novac mi ne treba, tražim samo pravdu. Zato ću, dobijem li spor, sav novac darovati sirotinji i obiteljima poginulih vatrogasaca na Kornatima”, poručuje.

Nove optužbe starih autora

U carinskim kuloarima govori se da najnovije optužbe dolaze iz iste radionice iz koje su lani išle na adresu PU šibensko-kninske, USKOK-a i DORH-a.

No, kriminalistička obrada nije našla nikakvih nezakonitosti u Carinarnici Šibenik. Neslužbeno saznajemo da bi motiv predstavke mogle biti kadrovske perturbacije u Carinarnici, kojima su neki djelatnici dobili raspored u Kninu, što je izazvalo njihovo nezadovoljstvo...

Naslovnica Šibenik