Dalmacija Šibenik

stanje je još uvijek alarmantno

Šibenska bolnica: voda neispravna, zadržani najteži pacijentiNa Odjelu za uho, grlo, nos i dalje je neispravna voda. Zbog toga je na Odjelu zadržano samo četvero najtežih pacijenata, a na sastanku u ravnateljstvu ustanove dogovoreno je da tjedan dana neće raditi "hladni pogon", da će hitnoće biti rješavane ili s postojećom sterilnom kirurškom opremom, ili na odjelu kirurgije.

Tehnička služba opće bolnice dobila je zadatak uspostaviti normalnu opskrbu pitkom vodom. Tijekom sedam dana Odjel će biti priključen izravno na glavni hidrant Bolnice kako bi mogao funkcionirati onoliko koliko je u postojećim okolnostima moguće.

Budući da je stanje na Odjelu za uho, grlo, nos nepromjenjeno od trenutka kad je konstatirana neispravnost vode, nije bilo razloga da Zavod za javno zdravstvo ponovno uzme uzorke za analizu. Uzorci će biti uzeti kad bude otklonjen kvar, i to nakon čišćenja cijevi i kloriranja vode. Voda je, inače, i dalje mutna do smeđe boje.

- Već šest- sedam godina traju naša što usmena, što pisana upozorenja na neodrživo stanje na Odjelu. Nama je jasno da je cijela ustanova u problemu, i kirurgija, pedijatrija, i rodilište i ginekologija. No, mi smo se odjednom našli u programu rješavanja problema tek u idućoj godini premda se događa - to što se događa. Inače, imamo gotovu projektnu dokumentaciju, a troškovnik iznosi oko 4,5 milijuna kuna - govori šef odjela dr. Damir Milaković.

Odjel za uho, grlo, nos izgleda vrlo derutno, a očigledno zapada i u krizu funkcioniranja zbog krajnje oštećene infrastrukture. U prijepisci s ravnateljstvom vidi se da je u tih šest-sedam godina prolazio poplave, prokišnjavanje, smrad iz kanalizacije, pojavu insekata, glodavaca - a tu, pokazuje se, nije kraj problemima.

Jordanka Grubač / Epeha

Zagrijavanje vode nije moguće

Glavna sestra ORL Gordana Stošić kaže da je vodu na odjelu nemoguće zagrijati na 50 stupnjeva Celzija kako je propisano već samo na 35 stupnjeva, na što upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Naslovnica Šibenik