Dalmacija Šibenik

Šibenik: na Serine dolazi nova posada

Brod Serine, koji se 22. siječnja nasukao kod Unija, a potom dospio na privremeni vez na gatu Crnica u šibenskoj luci, spreman je za tegljenje u Egipat. Kao datum do kojega je Serine morao napustiti šibensku luku i dalje se navodi 15. svibnja, a 13. svibnja na brod dolazi nova posada i tada će se znati kad i pod kojim uvjetima brod odlazi sa crničkoga gata, kaže Marko Andabaka iz tvrtke Marketo koja je uz Gracin Montažu sudjelovala u dosadašnjim radovima oko tegljenja, sanacije i priprema podrtine broda za plovidbu na mjesto gdje će biti zbrinuta.

Premda se za sada ne zna koja će tvrtka tegliti brod do Aleksandrije, nagađa se da bi to mogao biti talijanski remorker koji u Egipat plovi da bi doteglio neku platformu. Riječka tvrtka Dezinsekcija tražila je nedavno sudsku zabranu isplovljenja Serine dok vlasnik broda, Egipćanin Jusup Haijjawi iz Aleksandrije, ne plati oko 200 tisuća eura navodnih troškova toj firmi.

Vlasnik je upozorio da će u slučaju da mora platiti taj iznos brod napustiti i ostaviti u Hrvatskoj te da je riječ o troškovima koji nisu stvarni. Egipatski brodar namirio je, inače, sva dugovanja vezana uz spašavanje, tegljenje i ostale radove oko Serine. Do zaključenja teksta nismo uspjeli saznati da li je između vlasnika broda i riječke Dezinsekcije došlo do nagodbe. Odvjetnica vlasnika broda Anamari Laškarin kaže da je još u tijeku žalbeni postupak na sudu te da nema informacije o eventualnoj nagodbi. Hoće li to značiti odugovlačenja odlaska broda Serine iz Šibenika, odnosno iz hrvatskih voda - ostaje vidjeti do 15. svibnja.

jordanka grubač / EPEHA

Naslovnica Šibenik