Dalmacija Šibenik

Fenomenalna reklama: mjesečnik Bell’Europa posvećen Šibeniku

Računa se da je grad reportažom dobio promociju vrijednu najmanje 400 tisuća eura. Najviše oduševljenja autor pokazuje katedralom

Računa se da je grad reportažom dobio promociju vrijednu najmanje 400 tisuća eura. Najviše oduševljenja autor pokazuje katedralom

Odlična reklama                                 Nikša Stipaničev / CROPIX
Šibenska katedrala, remek-djelo Jurja Dalmatinca, najprofitabilnija je investicija u dugoj povijesti Šibenika. Pokazuje to i posljednji broj milanskog mjesečnika Bell’Europa. Zahvaljujući katedrali, spomeniku pod zaštitom UNESCO-a, Šibenik je zaradio promidžbu vrijednu najmanje četiristo tisuća eura.

Naime, mjesečnik s nakladom od 95 tisuća primjeraka, koji se tiska na talijanskome, engleskome, njemačkome, francuskome i španjolskome, čak 16 svojih udarnih stranica posvetio je Krešimirovu gradu.

Šibenska Venecija

Pod naslovom Atmosfera Venecije ispod šibenskog neba, autor Giampiero Comolli čak je 14 stranica potrošio na šibensku katedralu. Uz duplericu s mapom grada Šibenika, našla se s druge strane i velika slika – crtež katedrale koju je osmislio Francesco Corni.

- Godišnje nas posjeti gotovo stotinjak novinara. Svaki od njih, ovisno za koji medij radi, na svoj način oslika prirodne, povijesne i kulturne vrijednosti Šibenika. Međutim, nikada nitko, kao novinar Comolli, nije toliko riječi i slika potrošio na katedralu. I to u tako uglednom listu gdje jedna zakupljena stranica stoji 25 tisuća eura, kaže Ines Ljubić iz Županijske turističke zajednice.

Ostatak teksta posvetio je ljepotama nacionalnih parkova Krka i Kornati, a u središtu zanimanja su dalmatinski kulinarski specijaliteti iz šibenskog kraja. Uz preporuke svojim čitateljima da dođu u ovaj najstarijih hrvatski grad, tu su i preporuke gdje dobro jesti. Izdvojio je, među ostalim, Gradsku vijećnicu, Dalmatino i Tinel.

 

Vrt svetoga Lovre

Zanimljivo je, Camolliju je za oko zapeo i srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt sv. Lovre. Ovaj gotovo sto godina zapušteni vrt u krugu samostana, prošle godine obnovio je Zvonko Pešić, vlasnik prve privatne gimnazije u Šibeniku, a već na startu, zahvaljujući Bell’Europi, na široka vrata ušao je među vrijedne turističke adute Šibenika.

 

Naslovnica Šibenik