Dalmacija Šibenik

Nova šibenska bolnica gradit će se u bivšoj vojarni

Mi smo  iznimno zadovoljni lokacijom Bribirskih knezova - kaže ravnatelj šibenske bolnice dr Željko Burić

Mi smo  iznimno zadovoljni lokacijom Bribirskih knezova - kaže ravnatelj šibenske bolnice dr Željko Burić

Nova šibenska bolnica gradit će se na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova. To je predviđeno najnovijom odlukom o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Grada Šibenika. U golemom prostoru veličine oko 40 hektara, uz novu bolnicu, mjesto će naći i šibenska profesionalna vatrogasna postrojba, službe Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ali i katolička osnovna škola koja bi s radom trebala početi već u jesen.

Uz to, veliki dio bivšega vojnog kompleksa ostaje rezerviran za buduću sportsko-rekreacijsku zonu. Tom odlukom se odustalo od prvotne, pomalo megalomanske ideje, da cijela vojarna na čijem prostoru se može izgraditi sedamdesetak nogometnih igrališta bude predviđena za sport i rekreaciju. Otklonjene su tako i višegodišnje spekulacije o lokaciji nove šibenske bolnice koju su selili od Njivica pa sve do drugog kraja grada, odnosno do nekadašnje vojarne iznad Brodarice.

Vojarna                                                                                                    Foto: Nikša Stipaničev
- Mi smo iznimno zadovoljni odabirom lokacije za novu bolnicu. Uostalom, Bribirski knezovi su bili naš prvi izbor, još 2001. godine, kada se cijela priča oko gradnje nove bolnice tek zakotrljala - izjavio nam je dr. Željko Burić, ravnatelj šibenske bolnice. Prema njegovim riječima, nova bolnica će zauzimati oko 28.000 kvadrata neto prostora i imat će kapacitet od 300 kreveta. Koliko će koštati njezina gradnja, teško je procijeniti.

Budući da se često nova šibenska bolnica po gabaritima uspoređuje s novootvorenom zabočkom, koja je koštala 240 milijuna kuna bez opreme, vjerojatno će se oko te brojke kretati i kapitalna šibenska investicija. Zadovoljstvo novom lokacijom ne kriju ni šibenski profesionalni vatrogasci.

 - Sretna je okolnost što ćemo biti smješteni veoma blizu Jadranske magistrale, ali i čvora autoceste, što će nam znatno smanjiti vrijeme izlaska na intervencije. Naime, do sada smo nerijetko morali prolaziti kroz srce grada i upadati u silne gužve. Također, i helidrom koji ćemo dijeliti s ostalim službama za spašavanje bit će u neposrednoj blizini naših budućih prostorija - rekao nam je Jordan Žaja, tajnik županijske Vatrogasne zajednice.

Naslovnica Šibenik