Dalmacija Šibenik

Šibenik: šah pomaže u hvatanju kriminalaca

Na Međunarodnim sportskim igrama Sindikata policije Hrvatske u Solarisu kninski policajac Ante Mandarić okitio se zlatnom medaljom.

Iako je prvi put nastupio na igrama, drugačiji ishod bio bi za Mandarića iznenađujući, s obzirom da među natjecateljima kolegama policajcima ima najbolji rejting u šahu. Mandarić je, naime, bio prvak Knina u šahu i predsjednik je Šahovskog kluba “Knin”, koji se već nekoliko sezona natječe u drugoj šahovskoj ligi jug.

Od devet partija koje je odigrao, samo je jednu remizirao, s kolegom iz Osječko-baranjske županije. Sve je ostale protivnike sredio za 15 minuta koliko je partija trajala. Nekima je neobično zamisliti policajca koji za šahovskom pločom sjedi satima razmišljajući o novom potezu kojim će dotući protivnika, jer skloniji su policajca poistovjetiti s primjerice CRO COP-om i borilačkim sportovima.

No, za Mandarića, Slavonca koji osam godina radi u kninskoj policijskoj postaji, kombinacija šaha i policije nije ništa čudno.

- Šah je jedna misaona igra, zahtijeva razmišljanje i maksimalnu koncentraciju, tako da mi pomaže i u policijskom poslu - kaže Mandarić.

Kad izlazi na intervencije zbog narušavanja javnog reda i mira po gradu, dok najčešće ima posla s alkoholiziranim i agresivnim ljudima, šahovska iskustva pomažu mu da ostane staložen i koncentriran na posao. Teško ga je izbaciti iz takta. Za Antu je šah čak i više od sporta, jer ima sve osobine kao i drugi sportovi – znanje, vještinu i koncentraciju.

Jedno vrijeme trenirao je rugby, bavio se stolnim tenisom i nogometom, no šah je pobijedio. Ante posebno ističe kako u kninskom šahovskom klubu ima dosta djece.

- Preporučio bih djeci upravo ovaj sport, jer on dosta razvija njihovo logičko razmišljanje – kaže najbolji šahist u policiji.

ŽIVANA JURAS / EPEHA

Naslovnica Šibenik