StoryEditorOCM
Dalmacijabolje nego lani

U Brela stiže sve više Rusa

Piše PSD.
16. lipnja 2012. - 18:20
Turističkoj zajednici nam nisu mogli potvrditi “kukanje” iznajmljivača kuća da su kreveti u njihovim kamenim skupim vilama prazni i da je sezona u privatnom smještaju daleko lošija od očekivanog. - Za privatni smještaj nažalost nemamo točne podatke o broju turista. Prijavljivanje je uvijek problem, iako se uglavnom plaćaju paušali. Sada je nešto urednije, nakon što se granica za ulazak u sustav PDV-a s 85 tisuća povećao na 230 tisuća kn.

Čini se da je nešto manje dolazaka, ni vrijeme nam ne ide u prilog. Međutim zahvaljujući hotelskom sektoru, statistički je 29 posto više gostiju nego prošle godine - pojašnjava Valentina Vitković, direktorica TZ-a Brela. Brela su bila svjetski poznato ljetovalište Nijemaca i Čeha. Tako su oni i dalje ostali najbrojniji, s 22 posto, odnosno 17 posto učešća. Novina su Rusi koji sudjeluju u turističkom prometu Brela s 9 posto. U ovoj godini do sada Brela bilježe 43 tisuće noćenja i 9500 dolazaka, od čega 30 tisuća noćenja je ostvareno u mjesecu svibnju. Do sada je u privatnom smještaju ostvareno tisuću noćenja.

- Hotel “Soline” otvoren je pred Uskrs i dosta dobro je popunjen. To su podaci koji nas raduje u jubileju 80. godišnjice organiziranog turizma u Brelima. Obilježit ćemo ga Strikomanovom milenijskom fotografijom na najpoznatijoj plaži Dugi Rat, zajedno domaćini i njihovi gosti. Iz tiska će izići novi broj “Vrela Brela” posvećen obljetnici turizma, koje izdaje društvo Brolanenses. Isto društvo ujedno priprema izložbu stare kuhinje i konobe u Subotišću u Gornjim Brelima, u kojoj svoju stalnu izložbu ima Park prirode Biokovo - najavila je direktorica TZ-a Vitković.

Ana Dragičević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:58