StoryEditorOCM
Dalmacijasiguran grad

Kaštelima nedostaje prometna policija

Piše PSD.
16. lipnja 2012. - 01:39

Uzimajući u obzir uvjete u kojima radi i površinu područja koje pokriva, kaštelanska policija u posljednjih godinu dana bilježi zadovoljavajuće rezultate, a novi načelnik Stipan Skejić dobio je pohvale na sjednici kaštelanskoga Gradskog vijeća, kako od gradonačelnika Berketa, koji ga je nazvao “pravim policajcem s terena”, tako i od većine gradskih vijećnika. Inače, kako je Skejić kazao obraćajući se vijećnicima, područje grada Kaštela zbog značajnog je doseljavanja dobilo i neke nove karakteristike, počevši od velikog broja stanovnika, kojih je s područjem Kaštelanske zagore danas oko 48.000, do različite strukture stanovništva, njihovih navika i potreba.

Kaznena djela

− Sagledavajući sve navedeno, mogu zaključiti da je, prema iskustvima policije i statističkim podacima, sigurnosno stanje u Kaštelima zadovoljavajuće − kazao je Skejić. U izvješću koje je podnio vidljivo je da su neka djela u porastu, a neka u opadanju.

Primjerice, u prvih 10 mjeseci prošle godine kaznenih djela krađe bilo je čak 190 posto više nego godinu dana prije, dok je teških krađa bilo manje za 8,2 posto.

Prekršaja javnog reda i mira u prvih 10 mjeseci 2011. godine bilo je za 47,3 posto manje nego u 2010. godini, što je rezultat proaktivnog djelovanja policijskih službenika. Za isto razdoblje analize utvrđeno je da se broj razbojstava povećao sa šest na 13, odnosno za 116,6 posto.

Uspoređujući razdoblje od 1. siječnja 2010., kad je evidentirano 37 kaznenih djela koja je počinilo 16 maloljetnika, i isto prošlogodišnje razdoblje, kad je 26 maloljetnika počinilo 25 kaznenih djela, uočava se smanjenje takvih djela za 48 posto, dok je broj maloljetnih počinitelja povećan za čak 62,5 posto.

− To je rezultat preventivnog djelovanja, odnosno operativno-taktičkog pokrivanja kontaktnom patrolnom djelatnošću, to jest obilazaka mjesta gdje se okupljaju maloljetne osobe sklone činjenju kaznenih djela − kazao je Skejić, napominjući da broj evidentiranih slučajeva nasilja u obitelji nije velik, s obzirom na uglavnom tradicionalnu strukturu stanovništva. − Naša je procjena da je broj takvih slučajeva ipak znatno veći nego što ih je u evidenciji – kazao je Skejić, koji je naglasio da je u ovom trenutku jedan od najvećih problema droga.

− U Kaštelima nemamo službenika koji se isključivo bave suzbijanjem kaznenog djela zloporabe droga, nego se tim dijelom policijskoga posla bavi Odjel za suzbijanje kriminaliteta droge s razine Uprave.

Iz statističkih podataka vezanih uz zloporabu opojnih droga, vidi se da je učinkovitost policije u zapljeni bila veća za 12,5 posto u odnosu na godinu prije, a šest je osoba pritvoreno zbog heroina, kokaina i drugih droga. Iako je broj prometnih nesreća na području grada u opadanju, načelnik Skejić posebno je istaknuo da Kaštela imaju potrebu za prometnom policijom, kako zbog 16.000 vozača i 17.000 vozila, koliko ih je evidentirano u gradu, tako i zbog činjenice da je to po veličini drugi grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Neadekvatan smještaj

Uz nedostatak prometne policije, problem kaštelanskih policajaca, koji je godinama poznat, jesu uvjeti u kojima rade. Prostori su potpuno neadekvatni, policija zgradu dijeli s građanima, a o stanju ureda i sanitarnih čvorova ne treba ni govoriti. Skejić je izrazio nadu da će uz pomoć Grada biti riješen i taj problem te da će Kaštela dobiti policijsku postaju u kojoj će djelovati i službenici prometne policije.

Da Grad želi pomoći radu policije, potvrdio je i gradonačelnik Berket, koji je spomenuo da se već dulje vrijeme radi na ideji preseljenja Policijske postaje Kaštela u zgradu nekadašnje Kemijske škole koja se nalazi uz gradsku upravu.

Gradonačelnik je također naglasio da je jedan od gorućih problema i nedovoljan broj policajaca, pa će tako Grad ove sezone pomoći kako bi u Kaštela došla četiri policijska službenika iz unutrašnjosti na ispomoć. Grad će se pobrinuti za smještaj i prehranu policajaca koji će raditi isključivo na pitanju prometa.


JAKOV ŽARKO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:08