StoryEditorOCM
DalmacijaSTEČAJNO ROČIŠTE

'Jadrankamen' nastavlja s proizvodnjom; Drpić: Sram te i stid bilo hrvatska državo!

Piše PSD.
12. srpnja 2012. - 17:40
NAJNOVIJE

Na stečajnom ročištu 'Jadrankamena', na prijedlog stečajne upraviteljice Anči Bašić, jednoglasno je usvojeno da se proizvodnja nastavi.

Vjerovnicima Jadrankamena u stečaju je u četvrtak stečajna upraviteljica Anči Bašić priznala preko 210 milijuna kuna potraživanja. Samo Erste banka potražuje 70 milijuna, a država 40 milijuna kuna za poreze i doprinose dok za koncesije nije još ni dostavila prijavu tražbina.

Vjerovnici su jednoglasno prihvatili prijedloge stečajne upraviteljice da pučiška tvrtka nastavi s proizvodnjom u obimu koji bi predstavljao rentabilno i pozitivno poslovanje, te da se krene u izradu stečajnog plana. S vremenom bi povećanje proizvodnje značilo i zapošljavanje većeg broja radnika.

Ispitno i izvještajno ročište na kojem su ispitane sve tražbine i donesene navedene odluke, a koje je održano u velikoj sudnici Općinskog suda u Splitu smještenom u bivšoj vojarni Dračevac jer na Trgovačkom sudu nema bilo dovoljno mjesta da primi sve vjerovnike, trajalo je čak pet i pol sati.

Iako su digli ruku da Jadrankamen u stečaju nastavi poslovati, u sudnici su se nakon toga mogli čuti komentari pojedinaca, radnika vjerovnika, da će stečajna upraviteljica u Pučišćima ponovo naići na spuštenu rampu, te ostati bez kotača.

Nezadovoljni su, naime, odlukom stečajnog suca Paška Bačića koji je odbio prijedlog riječke odvjetnice Katje Jajaš - zastupnice 115 radnika, o smjeni stečajne upraviteljice jer je prva rodice Miroslave Radić, vlasnice obrta Kamen Bračanin koji od Jadrankamena potražuje 60 tisuća kuna.

Naime, Miroslava Radić je povukla prijavu svoje tražbine, te je sud o tome donio rješenje, pa se smatra, objasnio je radnicima kratko sudac, kao da navedena prijava tražbine nije bila ni podnesena.

Sudac je napomenuo i da na njegovu odluku radnici imaju pravo žalbe, pa će zadnju riječ o smjeni stečajne upraviteljice imati Visoki trgovački sud RH.

Stečajna upraviteljica Anči Bašić je kazala da Jadrankamen u stečaju ima imovinu knjigovodstvene vrijednosti 245 milijuna kuna. No, upozorila je da se 147 milijuna kuna odnosi na zemljišta za koje je provedeno povećanje njegove za čak 97 milijuna.

Kazala je i da je Jadrankamen tek od 2010. godine počeo poslovati s gubitkom, a u trenutku otvaranja stečaja gubitak je bio 137 milijuna kuna.

Anči Bašić je naglasila da treba riješit i pitanje razlučnih vjerovnika temeljem leasinga na strojeve neophodne za proizvodnju kako Jadrankamen ne bi ostao bez te imovine.

Radnici i sindikati su bijesni otišli s ročišta, uz komentare 'kako je sve korumpirano'. Tonči Drpić i braća Eterović, koji imaju zabranu prilaska stečajnoj upraviteljici Anči Bašić na 50 metara, su za vrijeme ročišta ostali ispred sudnice. Zbog toga je Katja Jajaš, odvjetnica 115 radnika, zamolila stečajnog suca može li usred rasprave radi konzultacija izaći na dvije minute. Sudac joj je to dopustio, no u istom trenutku zažalio kada je vidio da su za njom van sudnice krenuli brojni radnici.

"Sram te i stid bilo hrvatska državo!"


- Sram te i stid bilo hrvatska državo! Sram i stid! Sram te zbog još jednog ovakvog našeg dolaska u Split, zbog udara na Jadrankamen, zbog još jednog bespotrebnog posjeta sudu, zbog ostanka stečajne upraviteljice Anči Bašić, imenovanja radničkog predstavnika u odbor vjerovnika iako dotičnog ne želimo. Ove dane preuzimamo vlast u Jadrankamenu, osnovat ćemo novu firmu, i sami prodavati kamen! Stid te bilo zbog korumpiranosti, naročito Trgovačkog suda u Splitu. Svi su kupljeni, svi. Skidamo kapu jedino predsjedniku suda Ivanu Basiću. Ovo ostalo, ovi mali pjevčići kao što je stečajni sudac Paško Bašić, ruše ugled Hrvatske u Europi. Ali slomit nas neće, pravdu ćemo tražiti po Europi, šetat ću bosim nogama ako treba – bjesnio je lider Jadrankamenovog sindikata Tonči Drpić nakon ročišta na splitskom Trgovačkom sudu, koje je zbog silnog broja vjerovnika što su mu trebali nazočiti, bio održan u zgradi Općinskog suda na Dračevcu.

Joško Drpić odbio potpisati otkaz i na ročištu

Inače, na ročištu su vjerovnici većinom glasova, koji se računaju prema veličini tražbine, mogli imenovati novog stečajnog upravitelja koji ne mora biti na listi stečajnih upravitelja ali mora imati položen stručni ispit za stečajnog upravitelja, ne smije biti bivši zaposlenik «Jadrankamena», niti u srodstvu s nekim od vjerovnika.

No, tu mogućnost, na koju je ranije ukazao Ivan Basić, predsjednik Trgovačkog suda u Splitu, radnici nisu iskoristili. Jedino su pokušali u Odboru vjerovnika, čije članove je imenovao stečajni sudac, umjesto Vedrana Jerčića, kao predstavnika radnika, imenovati Joška Drpića.

No, radnici koje zastupa riječka odvjetnica nisu imali šanse za izglasavanje jer je njihovih 6,6 milijuna kuna bilo premalo prema ukupno 45 milijuna kuna potraživanja koje imaju država, Općina Pučišća i radnik Denis Eterović koji su se usprotivili. Ostali vjerovnici su bili suzdržani.

Inače Joško Drpić je jedan od dvadesetak radnika «Jadrankamena» koji odbijaju primiti oluke o otkazu ugovora o radu nakon čega bi mu trebao teći 30 dana otkaznog roka. Otkaz je odbio potpisati i na ročištu kada mu je sudac to ponudio. Inače, tijekom pet i pol satnog ročišta je Joško Drpić, zajedno s drugim radnicima, pitanjima rešetao suca koji je u jednom trenutku kazao: «Nemojte više pitanja. Majko mila!»

Prvi prijedlog radnika je bio da u Odbor vjerovnika uđe Tonči Drpić, pa je sudac upitao kako bi to izgledalo kada Drpić ima zabranu prilaska stečajnoj upraviteljici na 50 metara.

- Može li to biti uz prisustvo policije – bio je loš prijedlog jednog radnika. Drugi je predložio da se Bašić i Drpić pomire.

Stečajnom sucu mira nije davala ni Ljiljana Šućur, nekadašnja radnica Uzora, koja ni u sudnici s očiju nije skidala sunčane naočale.

- Stečajna upraviteljica je u sukobu interesa» – bila je uporna Šućur kojoj je sudac objašnjavao da ako nije vjerovnik Jadrankamena da onda nema pravo glasa.

Pa kada svi nešto pitaju, onda se na to odlučio i jedan mladić koji se predstavljao kao novinar portala, te je usred ročišta upitao suca može li mu kao «medij» postaviti pitanje.

T. Gattin Zebić, T. Šimundić Bendić, PSD

Kasnio početak, Drpić mjerio udaljenost od Bašić

Stečajno ročište Jadrankamena na Dračevcu nije počelo u 10 sati, kako je najavljivano. Razlog je poprilična gužva u sudnici i oko nje.

Stigao je i Tonči Drpić u bratnji braće Eterović, i to s metrom u ruci. Na ulazu u zgradu zaustavio ge je čuvar i naložio mu da ostavi metar, a nakon konzultacija s odvjetnicom, brački sindikalac ostao je ispred sudnice.

Sam je koracima izmjerio 50,5 metara udaljenosti od stečajne upraviteljice Anči Bašić, koja je zuzela mjesto u sudnici, što dođe na pet metara od vrata dvorane.

U jednom trenutku ispred sudnice se pojavio i predsjednik Trgovačkog suda Ivan Basić. Pozvao je Drpića da uđe unutra, ali je to ovaj odbio, pozvavši se na mišljenje svoje odvjetnice.

Basić mu je pokušao objasniti kako se zabrana pristupa stečajnoj upraviteljici ne odnosi na zgradu suda, ali je Drpić ostao uporan u svom stavu.


RANIJE

Oko 8.30 sati povorka s radnicima Jadrankamena stigla je pred Trgovački sud u Splitu.

Ispred ulaza u sud okupilo se njih 200-njak, među kojima i 20-tak članica Žena kamenih.

Nakon okupljanja ispred suda prevezli su se do Dračevca, gdje bi se u 10 sati  i trebalo održati ročište zbog limitiranosti prostorom zgrade u centru grada.

Interesantno će biti pratiti kako će se sve odvijati budući sindikalisti na čelu s Tončijem Drpićem imaju zabranu približavanja stečajnoj uprviteljici Anči Bašić na 50 metara.

T.Š.B.

Drpić o prijavi


Kaznena prijava koju su dva člana NO “Jadrankamena” digla protiv Drpića i njegova dva pobočnika, braće Eterović, na prvi je mah iznenadila radničkog lidera, a odmah potom ga natjerala u smijeh. Drpić drži kako su to čiste budalaštine, dio mašinerije koja radi radnicima iza leđa, s namjerom, naglašava sindikalni lider, gašenja pučiških pogona.

- Nemam riči, budalaštine i gluposti, a šta reć na to. Ja plaćen od određenih struktura koje imaju viši plan preuzimanja “Jadrankamena”? Ja dio kriminalne mašinerije koja stoji iza ovoga? Mene brifirala ta PR agencija, kako se ono zove? “Millenium promocija”? Prvi put čujem za to. Mene oni obučavali, učili me medijskim nastupima, kakve budalaštine, umrit ću od smija. Sve me ovo počelo zabavljati. Sve više – demantirao je navode iz kaznene prijave Drpić.

Kao jedna od zanimljivijih točaka u prijavi stoji i ona vezana uz riječku odvjetnicu Katju Jajaš, koja je na dan privođenja petorice “Jadrankamenovih” sindikalista zbog pučiškog incidenta sa stečajnom upraviteljicom Anči Bašić, privatnim avionom, samo tri sata od Drpićevog poziva, iz Rijeka pristigla u Split. Angažiranje riječke odvjetnice i plaćanje njenih usluga još je jedna vrlo upitna stavka ljudima iz NO-a. Tko zapravo financira odvjetnicu Jajaš, zašto je za brački slučaj i pokraj ovdašnjih brojnih odvjetnika uzeta osoba koja živi tako daleko, i iz kojeg je izvora plaćen njezin privatni let, upitali smo Drpića.

- Uzeli smo je na preporuku, čuli smo da je jedna od najboljih za radno pravo. Mi smo platili neke njezine usluge iz sindikalnog fonda, od donacija. Koliko? Do sada sve skupa 15 tisuća kuna. Mi s njom ni ugovor nemamo, platimo koliko možemo. A što se tiče aviona, to nismo platili. Znam da je let koštao nekih 300 kuna, čuo sam. Nemam pojma ko ga je platio, ona sama plaća troškove, mi platimo koliko možemo - kaže Drpić.

Odvjetnica Katja Jajaš ipak je sama platila avionski let na relaciji Rijeka-Split-Rijeka, potvrdila nam je, tvrdeći kako u detalje financijskog dogovora s bračkim sindikalistima neće ulaziti.

- Da, sama sam platila let. Pro bono sam to napravila, zato što sam tako željela. Neću komentirati financijski odnos između mene i sindikata, to je naša privatna stvar. Na kraju krajeva, tko mi može zabraniti da nešto radim besplatno. Želim pomoći ljudima da ostvare svoja prava, da dobiju plaću, da se tvrtka digne na noge. Ako želim raditi pro bono, i koliko god želim, to je moja privatna odluka – kaže odvjetnica Jajaš.

Kako neslužbeno saznajemo sat leta cessnom košta stotinjak eura. Kada se u obzir uzme let do Splita, čekanje, i povratak natrag, cijena još dodatno raste, puno više od spominjanih 300-ak kuna.

t. ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:24