StoryEditorOCM
Dalmacijarazriješena tajna nestanka dvojice domobrana

Prošli rat, pošli kući, pa ih pobila OZNA - članovi obitelji su sve znali, ali su morali šutjeti

Piše PSD.
8. kolovoza 2012. - 12:45
Poslije dvodnevnog traganja i iskapanja na predjelu Gubavica triljskog naselja Vedrine, u neposrednoj blizini korita rijeke Rude, pronađeni su posmrtni ostaci dviju osoba.

Patolog dr. Antonio Alujević kazao nam je da su prije ukopa osobe bile međusobno vezane, okrenute jedna prema drugoj. Jedna je snažne, a druga gracioznije građe. Na lubanji snažnije osobe na prvi su pogled vidljivi tragovi ozljeda naneseni tupim predmetom.

U Vedrinama i Trilju vjeruju da su iskapanjem ovih posmrtnih ostataka otkrili 67 godina skrivanu tajnu o nestanku dvojice mladića iz Vedrina koji su rat proveli u domobranima, a nakon završetka rata krenuli su rodnim kućama u koje nikada nisu stigli.

Tvrdi se da je riječ o Ivanu Bacelju i Ivanu Šipiću. Prema onome što su rodbini ispričali upućeni u događaje iz svibnja 1945. godine, pripadnici lokalne partizanske postrojbe ili OZNA-e, prema nekima pripadnici “10. dalmatinske udarne brigade”, lišili su slobode Bacelja i Šipića, osam su ih dana zvjerski mučili i onda ih polumrtve, s vidljivim znakovima života, bacili u Oko, rukavac rijeke Rude.

Obitelji morale šutjeti

Kad je rukavac presušio, tijela su ostala na suhom. Zapazila su ih djeca koja su tu čuvala stoku i dojavila u selo. Zločinci su, kaže priča, brzo reagirali i zakopali posmrtne ostatke Bacelja i Šipića u neposrednoj blizini, prethodno ih međusobno vezavši žicom jednog uz drugog. Poslije su, osamdesetih godina prošlog stoljeća, na jamu u koju su zakopane žrtve bačeni deseci kubika zemlje.

U cijeloj priči tragično je to što su Bacelj i Šipić lišeni života na zločinački način, što im se nije dokazao nikakav krimen i što su zločin nad njima počinili njihovi susjedi. Članovi njihovih obitelji o svemu su, radi vlastite sigurnosti, morali šutjeti iako su sumnjali, pa i znali, gdje su zakopani njihovi najmiliji i tko su njihovi egzekutori.

− Prestala su ranije prisutna opstruiranja i kočenja. Stvorili su se uvjeti i ekshumirani su posmrtni ostaci dviju osoba, za koje se opravdano sumnja da su Bacelj i Šipić. Gradska izvršna vlast uključila se uvažavajući zahtjeve mještana i Mjesnog odbora Vedrina. Nakon toliko godina ne želimo nikoga prozivati ni osuđivati, to neka čine institucije pravne države. Naš je jedini cilj da se u obitelji žrtava vrati spokoj – rekao je triljski gradonačelnik Ivan Šipić.

Toni Paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:57