StoryEditorOCM
Dalmacijaravno u sridu

Odluka u Sinju: ignorirali gvardijana i dali Breki nagradu

Piše PSD.
8. kolovoza 2012. - 20:29

Unatoč pisanoj obavijesti Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, pristigloj na adresu gradskog Odbora za javna priznanja, koju je potpisao novi sinjski gvardijan fra Petar Klapež, a u kojoj stoji da “zbog personalnih promjena u provinciji Presvetog Otkupitelja Split, samostan Čudotvorne Gospe Sinjske ove godine nije nikoga predložio ni za kakvu nagradu grada Sinja” i uz dodatak da je “prijedlog za nagrade grada Sinja u svoje osobno ime predložio fra Bože Vuleta” - ovogodišnji alkarski barjaktar i od osnutka prvi tenor klape “Sinj” Stipe Breko ipak je ovogodišnji gradski laureat.

Po Sinju se spekulira da se sve zapravo događalo zbog Brekine lijeve političke orijentacije koju on, naime, ne skriva, već istovremeno uvažava pravo svakoga na drukčije političko gledanje.

Predsjednik Odbora za javna priznanja dr. Stipislav Jadrijević izvijestio je Gradsko vijeće o pristiglom dopisu gvardijana, uz opasku da sadržaj toga pisma za vijećnike nije obvezujući te je dodao da je Breku, osim bivšega gvardijana fra Bože Vulete, za ovogodišnju osobnu nagradu predložio i gradonačelnik Ivica Glavan.

Ostali laureati

Odlukom Gradskog vijeća osobnu nagradu će osim Breke dobiti i dr. Vesna Krolo Jurković, psihijatrica, koja kvalitetno skrbi o bolesnicima koji pripadaju njezinoj liječničkoj specijalnosti, a koja se posebno ističe svojim desetljećima dugim volonterskim radom u Klubu liječenih alkoholičara Sinj. Osobnu nagradu dobit će i Martin Tadić, najbolji hrvatski boksački sudac koji je svoju 30-godišnju karijeru okrunio suđenjem na Olimpijskim igrama u Londonu. Nagradu za životno djelo ove godine dobit će umirovljenik Joško Milošević.

Još kao 18-godišnji mladić postao je član Viteškog alkarskog društva, bio je alkarski slavodobitnik, veliki ljubitelj i poznavatelj konja i konjarstva, strastveni je lovac, ribolovac i kinolog, živa je enciklopedija novije alkarske i sinjske prošlosti. Kolektivne nagrade dobit će Gradska glazba Sinj za 150 godina uspješna kontinuirana rada te Dječja alka Marići iz Brnaza za koju su predlagači naveli da se u kontinuitetu održava više od 70 godina.

toni paštar

Kvorum ponovno doveden u pitanje

I ova sjednica bila je dovedena u pitanje. Nezadovoljni nezavisni Miroslav Barać, koji je uz tri vijećnika SDP-a podržavao vladajuću NL dr. Jadrijevića, nije došao, što su pokušali poentirati iz oporbe. Kada su svih šest vijećnika Hrvatske demokratske zajednice, nezavisni Miro Bulj i HSLS-ov Dragan Podrug napustili dvoranu, Vijeće je ostalo bez kvoruma. Prije toga dr. Jadrijević zatražio je i dobio pauzu od pola sata. Prije isteka toga roka u dvorani se pojavio Barać pa je sinjsko Gradsko vijeće bez “smetanja” oporbe u rekordnom roku usvojilo sve predložene odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:07