StoryEditorOCM
Dalmacijaolakšanje

Spas 'Staklenika': državi za dugovanja 93.000 m², a ona će ih ustupiti Zračnoj luci

Piše PSD.
27. rujna 2012. - 22:30
Dogovor po kojemu će država preuzeti zemljište površine 93.000 četvornih metara na ime podmirenja poreznog duga “Kaštelanskih staklenika”, u iznosu od 47 milijuna kuna, i ponovnom objavljivanju natječaja za prodaju zemljišta u Resniku splitskoj Zračnoj luci, postignut je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu održanom krajem prošloga tjedna.

Informacija je to direktora “Staklenika” Jadrana Penge, jednog od sudionika sastanka kojemu su zbog izravne uključenosti u odlučivanju nazočili predstavnici triju ministarstava − financija, gospodarstva, te pomorstva, prometa i infrastrukture − potom Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), predsjednik Uprave Zračne luke Split Lukša Novak, te predsjednici nadzornih odbora “Staklenika” Dražen Đaković i Zračne luke Matko Kuzmanić.

Provođenje u djelo ovoga dogovora trebalo bi značiti izlaz iz višegodišnjih teškoća kaštelanske tvrtke u većinskom državnom vlasništvu. Najveći, ali ne i jedini problem, porezni dug u iznosu od 47 milijuna kuna, riješen je preuzimanjem zemljišta u vlasništvu “Kaštelanskih staklenika” površine oko 93.000 kvadrata, smještenog sa sjeverne strane Zračne luke (63.000 kvadrata) i u Resniku (30.000 kvadrata).

Ukupna površina tog zemljišta bit će ustupljena Zračnoj luci bez naknade. Odluka se obrazlaže činjenicom da je Zračna luka poduzeće od posebnog državnog interesa i da se spomenuto zemljište nalazi unutar zone infrastrukture Zračne luke. I drugi dio problema, ostvarenje financijskih sredstava prodajom zemljišta u Resniku, vezan je uz Zračnu luku.

Cijena kvadrata u Resniku procijenjena na 999 kuna

Dražen Đaković potvrdio nam je da je na sjednici održanoj u ponedjeljak Nadzorni odbor dao suglasnost upravi “Staklenika” da raspiše natječaj za prodaju oko 49.000 kvadrata zemljišta u Resniku.

Cijena kvadrata rezultat je procjene Porezne uprave i iznosi 999 kuna, što je manje u odnosu na 1145 kuna, po kojoj se prodavalo u prvom neuspjelom pokušaju kad se nije pojavio ni jedan kupac. Ukupan iznos (oko 49 milijuna kuna) manji je u odnosu na prvi natječaj (54,7 milijuna kuna) pa se očekuje da će se Zračna luka ovaj put javiti. Osim toga, bit će omogućeno obročno plaćanje.

Poznato je, naime, da je Zračna luka planom poslovanja za 2012. izdvojila 22 milijuna kuna radi financiranja kupnje zemljišta, što bi mogla biti prva rata. Ovim bi “Staklenici”, kaže Jadran Penga, došli do likvidnih sredstava za isplatu većine vjerovnika (radnika, banaka, dobavljača), dok bi jedan dio pokušali reprogramirati.

U međuvremenu se obavljaju pripreme za sadnju salate na površini od 11,5 hektara, što bi trebalo donijeti prihod od najmanje tri milijuna kuna.

 Jadranka Matić

Zahtjev za stečajem ubrzao dogovor

Ukupno 20 zaposlenika “Kaštelanskih staklenika” je početkom rujna ove godine Trgovačkom sudu u Splitu podnijelo prijedlog za pokretanjem stečaja nad poduzećem radi naplate svojih potraživanja. “Staklenici” svim svojim zaposlenicima (njih 130) duguju oko 5,6 milijuna kuna, dijelom za plaće, a dijelom na osnovi materijalnih prava što ih ostvaruju iz kolektivnog ugovora. Sudeći po sastanku u Zagrebu, na koji se čekalo mjesecima, ovaj je zahtjev zaposlenika očito požurio postizanje konačnog dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:36