StoryEditorOCM
DalmacijaMedvidovića Draga kod Imotskog

Na Đuzelovom klipu kukuruza 1340 zrna: Tko ima više plaćam mu večeru!

Piše PSD.
28. rujna 2012. - 00:07
Istina, suša koja se ne pamti na području Imotske krajine već punih osamdeset godina učinila je velike štete u poljoprivredi. Osjetno je smanjen urod grožđa, povrtlarske kulture su također osakaćene, žitarice također.

No ,da slika ne bude tako crna, ima poljoprivrednika kojima je voda za natapanje njihovih poljoprivrednih površina bila nadomak ruke, koji čak i bilježe rekordnu ljetinu.
Marko Đuzel i njegov klip rekorder


Među njima je i Marko Đuzel iz Medvidovića Drage kod Imotskog. Marko je na svega 3600 četvornih metara oranice, na dijelu Imotskog polja zvanog Livade, ubrao ni više ni manje nego 15 tona zdravog kukuruza.

Istina, imao je blizu vodu, natapao je kukuruzište čak četrnaest puta, i po običaju u njega je stavio isključivo stajsko đubrivo. A kukuruz mu je vratio plodom, tako da se priča po selu.

I još nešto. U pravom žutom kukuruznom moru bilo je klipova od skoro pola metra, no uporni Marko pronašao je za sada i jedan klip rekorder. Visok je 37 centimetara, istina ne baš velik, ali zato ima 20 redova zrna, a u svakom redu po 67 žutih i zdravih zrna.

Ukupno 1340 zrna. Ako se na jednom klipu izbroji u prosjeku između 400 i 500, a u najboljem slučaju 600 zrna, onda je Markov klip svojevrsni rekord.

- Ako mi se netko javi da je našao klip s većim brojem zrnaca, pa bio on iz ravne Slavonije, Like ili Dalmacije, odlazim kod njega i plaćam mu ručak i večeru i još ga darivam dobrim vinom, veli razdragani Marko koji je zrna brojio uz strogu kontrolu susjeda i prijatelja.

- Ovaj klip čuvam kao uspomenu jer je pravi rekorder, a ostali će se samljeti jer treba nahraniti kokoši. Biti će duga zima, ali će zato uživati u zdravoj žitarici, veli.

Tekst i foto: Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:36