StoryEditorOCM
DalmacijaPrijevoz učenika u Vrgorcu

Ministarstvo apelira na Grad i Županiju, Matković nemoćan jer je neisplativo

Piše PSD.
28. rujna 2012. - 00:36
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, priopćenjem se obratilo javnosti  u vezi problema prijevoza srednjoškolaca na vrgoračkom području.

- Ministarstvo je zainteresirano pomoći u rješavanju problema prijevoza učenika srednje škole na području Vrgorca, no u ovom slučaju odgovornost je prije svega na jedinici lokalne samouprave. Odlukom Vlade, te uputom o načinu njezina provođenja, jasno je, naime, propisano da MZOS ne sufinancira poseban javan prijevoz, o čemu je ovdje riječ, već samo redoviti putnički javni linijski prijevoz (autobus i vlak).

Potpuno razumijemo probleme roditelja srednjoškolaca u Vrgorcu, gdje je došlo do probleme kod provedbe javne nabave koju je Grad proveo 2011. godine, pa su djeca ostala bez javnog linijskog prijevoza.

U tom smislu Ministarstvo je danas Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Vrgorcu poslalo dopis sugestije u kojemu apeliramo da se srednjoškolcima na tom području iznimno omogući prijveoz osnovnoškolskim autobusima, do okončanja postupka javne nabave koji je u tijeku - stoji u priopćenju.

Resorni ministar Željko Jovanović uputio je pismo splitsko-dalmatinskom županu Anti Sanaderu u kojemu ga moli da poduzme sve potrebne mjere, u dogovoru s vrgoračkim gradonačelnikom Borisom Matkovićem, da se što prije omogući prijevoz djeci iz okolnih mjesta do srednje škole u Vrgorcu.

- Ministarstvo nam ovim ništa ne pomaže, samo odgovornost sa sebe prebacuje na Grad Vrgorac i Županiju. Mi ćemo, kao i dosad, uspješno organizirati prijevoz, a ako Jovanović želi pomoći Dalmatinskoj zagori i ostalim dijelovima Hrvatske, gdje nema javnog linijskog prijevoza, mora donijeti odluku da prijevoz srednjoškolaca sufinancira sa 75 posto. Mi nismo raspisali nikakvu javnu nabavu za prijevoz učenika, nego koncesiju o javno-linijskom prijevozu, ali se prijevoznici ne javljaju, jer nemaju ekonomske isplativosti - kaže vrgorački gradonačelnik Boris Matković.

M. PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:55