Dalmacija Split županija

OBLJETNICE  

Svaki je deseti Hvaranin sudjelovao u obrani domovine

OBLJETNICE         
Tijekom Domovinskog rata u postrojbi MOMP-a “Zvir” bilo je angažirano ukupno 787 branitelja, od kojih 781 s otoka Hvara. Ako tome pridodamo pripadnike obalne bitnice na Pelegrinu, te pripadnike redovnog, specijalnog i pričuvnog sastava policije, veći broj dragovoljaca koji su otišli van otoka i uključili se u druge postrojbe, doći ćemo do brojke od oko 1000 branitelja koji su na razne načine aktivno sudjelovali u obrani domovine, što je više od devet posto ukupne populacije otoka Hvara − s ponosom je kazao Nikola Šimunović, prvi ratni zapovjednik obrane otoka Hvara i predsjednik Udruge veterana, na središnjoj svečanosti u povodu 21. godišnjice osnutka postrojbe u kazališnoj dvorani u Starome Gradu.

Pijetet za žrtve

Prije toga održana je misa zadušnica za poginule u Domovinskom ratu u župnoj crkvi sv. Stjepana, a slavlje je predvodio hvarski biskup msgr. Slobodan Štambuk. Također je položen vijenac na grobu poginulog pripadnika MOMP-a Predraga Bogdanića, da bi nakon toga brojni građani u starogradskoj luci s oduševljenjem dočekali uplovljavanje ratnog broda HRM-a − DBM-81 “Cetina”.

Svečani program u kazališnoj dvorani uveličan je prigodnom izložbom fotografija i dokumenata postrojbe i nastupom Faroskih kantadura, a nakon himne, počasti poginulim i umrlim braniteljima, te obraćanja domaćina, pozdravne su riječi nazočnima uputili predsjednik općine Hvar i prvi predsjednik Kriznog štaba u vrijeme osnivanja odreda Kruno Peronja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Visko Haladić, gradonačelnica Staroga Grada i saborska zastupnica Đurđica Plančić, generalni vikar Hvarske biskupije msgr.

Stanko Jerčić i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić. Branitelji su se s osobitim pijetetom prisjetili Hvarana koji su svoje živote položili na oltar domovine, a to su: Ružica Malla, rođ. Belić, Ante Franičević, Tomislav Toni Petrić, Ivica Stipišić, Predrag Bogdanić i Andrej Plenković.

U nastavku svečanosti kontraadmiral Urlić je nastavljačima tradicije odreda predao odlikovanje “Red hrvatskog trolista” predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS dr. Iva Josipovića, dok je Plaketu HRM-a dodijelio Đoniju Lučiću Lavčeviću. Nikola Šimunović je zahvalnice MOMP-a “Zvir” uručio kontraadmiralu Urliću i brigadiru Nikoli Bokšiću, načelniku kopnene vojske HRM-a od 1991. do 1993. godine.

Predstavljena monografija

Na kraju je predstavljena monografija “MOmp ‘Zvir’ − otok Hvar u Domovinskom ratu 1991.−1996. godine”, čiji je autor Panajoti Gilve Toti, drugi i zadnji ratni zapovjednik postrojbe, a o knjizi je uz njega prigodno govorio i dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, naglasivši da je i ona veliki doprinos istini o stvaranju hrvatske države.

M. CRNČEVIĆ

Naslovnica Split županija