StoryEditorOCM

Brajović "pali" Free For Radio?

Piše PSD.
22. siječnja 2013. - 00:11

Želimo iskoristiti sve mogućnosti najbržeg medija kako bismo ukazali na ljepote i prednosti življenja na otoku, te olakšali teškoće što ih ljudi koji ne žive na škoju teško mogu razumjeti – istaknuo je Jovan Brajović, na svečanosti uoči početka emitiranja Free For Radija (FFR) u Hvaru početkom lipnja 2007. godine. Programska shema, koja je tada najvećim dijelom izišla iz pera književnika Tahira Mujičića, bila je podijeljena na ljetni program okrenut gostima i njihovim potrebama, te zimsko razdoblje kada je radio bio usmjeren prema škojarima i njihovu životu.

Prekid 15. siječnja  

I tako je bilo od pokretanja radijskog vala iz otočne metropole, kada je svoj obol stvaranju jedne nove radi postaje dao i pok. Zoran Franičević, pa sve do 15. siječnja ove godine kad se glavna urednica Katja Vučetić preko portala www.otok-hvar.com obratila javnosti u vezi s prestankom rada ove radijske postaje. Uslijedile su oštre reakcije javnosti, pa smo Katju upitali pod kojim okolnostima su svih ovih godina radili i zašto su ona, Maja Duboković, Zdravko Lučić i Joško Rosso konačno odlučili otići s radija.

-Radio je zapravo bio otvoren za sve, pola Hvara prošlo je našim studijem i eterom, ali i dobar dio hrvatske javne, civilne i političke scene. Najmanje je bilo onih koje smo najviše pozivali - gradonačelnika i gradskih službi. Zbog kritičkog stava opstruiran nam je rad blokadom informacija iz Grada, širenjem dezinformacija i konačno – neizvršavanjem odluke Gradskog vijeća o isplati novčanih sredstava koja su bila ključna za preživljavanje radija. Dvije godine sporazumno smo radili za minimalac, posljednjih mjeseci smo volontirali, samo da održimo radio kao informativni servis građana.

Nismo pričali bajke o Hvaru nego objavljivali informacije, poput onih sramotnih brojki od niti 200 prijavljenih ‘novogodišnjih’ gostiju u našem gradu, koju nitko osim nas nije javno izrekao. Sad se oni koji su nam okretali leđa i zapinjali nogu javljaju kao spasitelji i pozivaju na zajedništvo, no to smo i očekivali. U ime cijele ekipe zahvaljujem svima koji su nas slušali i podržavali - kazala je sada već bivša glavna urednica, novinarka i voditeljica, dodavši da su se u svome radu držali one poznate da mediji, pa čak i kad su u gradskom suvlasništvu, trebaju biti korektiv vlasti, a ne PR služba, te da u glazbi i programu treba držati određene kriterije i ne podilaziti masama.

Međutim, osnivač i nekadašnji 100-postotni vlasnik radija Jovan Brajović očito želi smiriti strasti i tvrdi da FFR sada ne emitira zbog servisiranja radijske i odašiljačke opreme koja je zbog vremenskih i tehničkih uvjeta na otoku izloženija oštećenju nego kad se ona primjerice nalazi u Zagrebu. Krajem treće godine emitiranja on je, kako navodi, kao 100-postotni vlasnik, ustupio po 30 posto udjela (ukupno 60 posto) FFR-a gradskim tvrtkama Nautički centar d.o.o i Fontik d.o.o, čime su one od tada stekle kontrolni paket i pravo apsolutnog upravljanja radijom.

Servisiranje opreme

- Tvrtke su se obvezale isplatiti mi dogovoreni novčani iznos za opremu, u suprotnom ugovorno mi je pravo, preuzeti natrag njihove udjele. Budući da mi, ni nakon tri godine dogovoreni iznos nije isplaćen, podnio sam zahtjev za preuzimanjem udjela, te ću time ponovno steći 100-postotni udjel u radiju. Čim se obavi zakonom predviđena procedura, trebao bih preuzeti FFR opterećen minusom od oko 250 tisuća kuna - govori Brajović, s napomenom da već postoji preliminarni dogovor da kroz otprilike dva tjedna u radio uđe privatni investitor koji bi sanirao dugove i postao njegov suvlasnik u 50-postotnom udjelu. Sve gospodarske i političke čimbenike grada Hvara pozvao je na suradnju i da podrže opstanak FFR-a.

piše i snimio  Mirko Crnčević

Bebić apelira ‘pomozite radiju’

•• Pa iako mislim da nisam prava adresa za davanje izjava o FFR-u, reći ću da je to privatna tvrtka, pa se grad Hvar nema pravo mješati u njihove financijske probleme. Što su zaposlenici radili i koliko su novaca zaradili, ne pitam niti jedan medij, tako ni njih. Ipak, apeliram na profesionalce i poduzetnike da pomognu radiju, te podržavam sve korake osnivača i vlasnika radija Jovana Brajovića. To što govori moja draga susjeda Katja nema veze sa stvarnošću, nego sa članstvom u političkoj stranci. Ali svejedno preporučujem da se s više etike i više obzira trebamo odnositi prema novcima naših građana. Uz svo poštovanje, mi novce ulažemo u turističku sezonu i projekte napretka grada, a ne kako bi se to njoj svidjelo – rekao je hvarski poteštat Pjerino Bebić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:31