StoryEditorOCM
Dalmacijakiše i (za)topljenje

Vrljika se izlila iz korita i poplavila okolne vinograde - prokuhajte vodu!

Piše PSD.
22. siječnja 2013. - 17:58
Posljednje kiše, ali i naglo jačanje juga i zatopljenje koje je uzrokom i topljenja snijega po planinama u susjednoj Bosni i Hercegovini, uzrokom su naglog dotoka vode u rijeku Vrljiku.

Na svom izvorištu Opačac u Glavini Donjoj Vrljika je u samo 24 sata porasla za cijeli metar. Iz svih pet izvorišta te rijeke dolaze ogromne količine vode, pa se jednim dijelom Vrljika izlila iz korita u Zelenoj katedrali u Prološcu te poplavila okolne vinograde.

Isto tako u južnom toku rast  nivoa vode iz sata u sat je sve veći. Za sada nema  ugroženih privrednih ili stambenih objekata uz tu rijeku.

Koliki je podzemni dotok vode u Imotskoj krajini, svjedoči i činjenica o porastu nivoa vode u Modrom i Crvenom jezeru, Prološkom blatu, akumulacijskom jezeru Ričice, kao i u ostalim jezerima, posebno u općini Lokvičići.

Na samom izvorištu Opačac, s kojega se vodom opskrbljuju više od 90 posto pučanstva Imotske krajine, voda je zamućena, pa iz Vodovoda Imotske krajine skreću pažnju da bi bilo uputno vodu prokuhati, bez obzira što je stručnom analizom potvrđeno, da je ona zdrava za piće.

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:23