StoryEditorOCM
DalmacijaMakarsko-zabiokovski LAG dobio novac

Makaranima 900 tisuća kuna iz EU fondova za - ured

Piše PSD.
6. srpnja 2013. - 10:03
Lokalna akcijska grupa skraćenog naziva LAG Adrion, koja okuplja 10 jedinica lokalne samouprave Makarskog primorja i Zabiokovlja, područje povezano granicama Parka prirode Biokovo, dobila je 900 tisuća kuna potpore iz fondova EU-a.

LAG je aplicirao na natječaj Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koje provode Lider program u Hrvatskoj. Sredstva će biti utrošena na ohrabrivanje i razvoj aktivnosti stanovnika ovog područja da zajednički djeluju na projektima razvoja.

- Odobreni novac koristit ćemo za uspostavu ureda u kojem će stanovnici s područja LAG-a moći dobiti informacije o mogućnostima apliciranja na natječajima radi dobivanja sredstava iz europskih fondova. Ured će organizirati radionice i predstavljanja članova u stvaranju prepoznatljivosti ovog područja. Članstvo u LAG-u jedan je od preduvjeta jedinicama lokalne samouprave, gospodarstvenicima i nevladinim udrugama za dobivanje sredstava za ruralni razvoj tijekom razdoblja 2014.-2020.g.. Kao što je poznato, prema kriterijima EU-a ruralno područje smatra se onim u kojem živi ispod 150 stanovnika na km2, a ne isključivo prema poljoprivrednoj djelatnosti, kako smo mi naviknuli. Tako ruralno područje u Hrvatskoj obuhvaća više od 90 posto teritorija, iz čega je vidljiv veliki značaj LAG-ova za razvoj Hrvatske - obrazložila je Dragica Roščić, tajnica LAG-a, koja je vodila projekt koji je uspio dobiti europska poticajna sredstva.

LAG Adrion do sada ima 124 člana iz sektora gospodarstva, ustanova, različitih udruga i jedinica lokalne samouprave. Broj će se zasigurno širiti budući su LAG-ovi postali osnovni oblik udruge s definiranom strategijom razvoja područja na kojem djeluje, preko koje se onda apliciraju projekti i povlače sredstava europskih fondova.

ANA DRAGIČEVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:30