StoryEditorOCM
Dalmacijazbog visokih cijena

Milna i Rogač još bez katamarana

Piše PSD.
6. srpnja 2013. - 17:03
Rješenje katamaranske krize, poveznice Splita s Rogačem na Šolti i Milnom na Braču, daleko je od očiju onih kojima ta linija život znači.

Na susretu u Splitsko-dalmatinskoj županiji o tom su problemu razgovarali Frane Lozić, načelnik Milne, i Nikola Cecić Karuzić, načelnik Šolte, s predstavnicima Županije, Agencije linijskog prometa i koncesionara Linijske nacionalne plovidbe (LNP).

Podsjećamo, LNP traži višu cijenu prijevoza, na što općinari i Županija ne mogu pristati. Tako se dogodilo da su Rogač i Milna izgubili svoju žilu kucavicu usred turističke sezone.

− Brodar ostaje pri cijeni koju je ponudio, što je znatno više od iznosa kojim mi raspolažemo. Zatražit ćemo još jednom službeno novu ponudu, pa ćemo vidjeti kakav će biti odgovor − kazao nam je Frane Lozić.

Da nema pomaka u pregovorima, potvrdio nam je i Nikola Cecić Karuzić, kao što ne postoji ni mogućnost da Županija sada mijenja stanje proračuna.

− Do sada je cijena po nautičkoj milji bila 258 kuna, sada brodar traži 382 kune, a mi doznajemo da im je nafta jeftinija za tri kune − čudi se šoltanski načelnik.

Šolta je punih 20 godina katamaranom povezana sa Splitom, što je, tvrdi nam, i utjecalo na to da se posljednje desetljeće broj stanovnika tog otoka povećao za 300. Ako linija bude ukinuta, postoji opasnost da će se čak 50 obitelji odlučiti na odlazak s otoka...

− Umjesto da smo sada bliže Europi, mi smo od nje sve dalje − razočaran je Cecić.
Milena Budimir
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:26