StoryEditorOCM
Dalmacijazagvozd

Vukovi zaklali ovcu sto metara od kuće

Piše PSD.
6. srpnja 2013. - 18:54
Niti sto metara od prvih kuća, vukovi su zaklali ovcu Ivana Tomičića iz Zagvozda. Sve se kao obično odvijalo sredinom dana kada su ovce bile na ispaši.

- Kao i svakog dana čuvao sam ovce u blizini kuće, kad od jednom odnekuda se pojavio vuk. I dok sam se snašao, ovca je već bila na podu. Nekako sam još onako u šoku uspio dohvatiti štap i natjerati zvijer u bijeg. Međutim, za nesretnu ovcu je bilo prekasno. Zadnji hropci odavali su svu stravičnost i bestijalnost biokovskih zvijeri - žalosno će Ivan Tomičić, kojem su prošle godine zvijeri zaklali kravu i nekoliko ovaca.

Učestali napadi na nezaštićena stada zabiokovskih stočara izazvali su svu sumnju u opravdanost njihove zaštite, jer oni koji skrbe o vukovima, očito nisu upućeni u njihovu brojnost daleko veću od službene brojke od 260 jedinki u cijeloj Hrvatskoj. Samo u Biokovu i Mosoru, prema tvrdnjama lovaca, ima oko četrdesetak zvijeri odakle se svakodnevno spuštaju u svoje krvave pohode.

Nema dana, a da na području Zabiokovlja i Zamosorja ne nastrada koja domaća životinja, a sve češće napadaju divokoze i muflone. Raširenost vukova je tolika da zvijeri u potrazi za hranom dolaze i do samih kuća.

Sve to unosi strah u malobrojne stočare tog kraja koji strepe nad svojim stadima. Malo im je to od pomoći, jer u zadnje vrijeme vukovi unatoč nazočnosti pastira, pa i pasa ovčara, bez straha nasrću na životinje.

MLADEN NEJAŠMIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:08