StoryEditorOCM

"Cvit razgovora": Imotski okupan u vinu

Piše PSD.
14. kolovoza 2013. - 01:35
Deveta vinska fešta Cvit razgovora u organizaciji istoimene udruge vinara i vinogradara, okupila je i večeras u središnjoj imotskoj ulici Ante Starčevića više od dvije tisuće posjetitelja.

Točilo se vino iz podruma imotskih vinara, koji su već dobili svoje ime i prezime na vinskoj razglednici Hrvatske i Europe. Dakako, da je kraljica vina sinoć bila imotska Kujundžuša.

Iz niza razloga. Zato što je Imoćani, ali i njihovi gosti vole piti, te je večeras na jedan način ona proslavila i svoj do sada najveći uspjeh.

Iz podruma vinara Ante Grabovca izišla je kao vrhunsko vino. Stoga se ona pila po svim štandovima, a bilo ih je na desetke, okupirani posjetiteljima.

Kako uz vino idu i lijepe žene, ni toga u Imotskom nije nedostajalo. Bilo ih je stvarno za oči i dušu.

- Pa vidite to je to. Imotski vinogradari su najproduktivniji proizvodni pogon Imotske krajine. To su pravi trudbenici i neimari i svaka im čast na ovome. Meni jedno nije jasno, a to je zašto se Turistička zajednica i grad Imotski nisu više angažirali na ovoj predivnoj večeri. Nisam vidio gradonačelnika Đuzela da popije čašu, dvije sa svojim sugrađanima i gostima. Da meni na susrete Glumci u Zagvozdu ne dođe načelnik Miroslav Gaće, ja bi ga, da izvinete ono obisio o …. - vidno raspoložen s čašom vina referirao nam je poznati glumac Vedran Mlikota svoja zapažanja s imotske vinske večeri.

Na večeri vina u Imotskom viđeni su oni znani i neznani. Među njima, svakako i bivša miss Hrvatske Imoćanka Josipa Kusić, koja je između nekoliko poslova u Londonu skoknula do Imotskog na Cvit razgovora.

- Ovo je pravi praznik za moje mjesto. Lijepo, nema što, ja baš ne pijem vino, ali večeras se mora kušati vrhunska Kujundžuša - veli nam Josipa.

A, čini se da su ljubitelji dobre kapljice došli na svoje. Okupirali su štandove kombinata Imota, kušali njihovu Kujunžušu, pa na štandu vinarije Grabovac, Sušić, Jerković, Buljan, Šimunović, Rebić, nastavili s nazdravljanjem.

A bilo je i dobre spize, pršuta i domaćega sira, jer se za tim može malo više i popiti. Po prvi put organiziran je i izbor miss imotskog vina, no taj izbor otegao se već duboko u noć, a mi smo morali predati ovaj tekst.

Sve u svemu, odlična organizacija vrijednih članova Cvita razgovora. Bilo je i pjesme, tamburaša, smijeha, a od pola noći pršut i meso s gradela zamijenile su pečene srdele i druga riba. Poštuju Imoćani navadu, post je Velikog Gospi.

Također, onaj tko je za 40 kupio lijepu čašu i platnenu vrećicu sa logom Cvita razgovora, mogao je do mile volje piti po svim štandovima. Stoga su se čaše ljubomorno čuvale i za divno čudo niti jedna se u cijeloj vinskoj gužvi nije razbila.

Tekst i foto: Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:14