StoryEditorOCM
Dalmacijaslavna postrojba

U Sinju obilježena 22. obljetnica 126. brigade

Piše PSD.
6. listopada 2013. - 16:18
U organizaciji Udruge vetarana 126. brigade u Sinju je u nedjelju obilježena 22. obljetnica osnutka te slavne postrojbe HV. Istom prigodom obilježen je i predstojeći državni praznik Dan neovisnosti.

Tim povodom kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata Sinja i Cetinske krajine, ispred zgrade Općine, položeni su vijenci i zapaljene svijeće udruga roditelja i udovica poginulih branitelja, veterana 126. brigade, koordinacije braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, antifašističkih boraca i antifašista, Viteškog alkarskog društva, MUP-a, Splitsko-dalmatinske županije, grada Sinja, političkih stranaka i političkih grupacija zastupljenih u Gradskom vijeću Sinja te gostiju iz Siska, pripadnika 6. topničkog diviziona.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod spomen-biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na istoimenom sinjskom trgu.

U crkvi Gospe Sinjske slavljena je sveta misa zahvalnica za Domovinu i sveta misa zadušnica za sve poginule i preminule hrvatske branitelje.

U prostorijama udruge veterana 126. brigade otvorena je Spomen-soba u kojoj su fotografije-portreti 46 poginulih pripadnika postrojbe koje će tu biti kao stalni postav.

Neprikrivena velikosrpska agresija na Cetinsku krajinu počela je napadom snaga zločinca Ratka Mladića na Kijevo i Vrliku 25. kolovoza 1991. godine kojom prilikom je okupirano cijelo područje do sela Maljkova na desnoj i Dabra na lijevoj obali jezera Peruča. Novi napad agresora uslijedio je poslije manje od mjesec dana, 16. rujna.

Naoružani skromnim pješačkim oružjem branitelji su ostali nemoćni pred naletom agresorskih tenkova, topništva i borbenih aviona, a rezultat takvog stanja bila je okupacija svin naselja od Vrlike do Hrvaca i Rumina.

U nastaloj konfuziji pojačanoj zarobljavanjem cijelog jednog voda branitelja te stalnim topničkim udarima kojima je metal bila cijeli alkarski grad, tisuće Sinjana i Cetinjana zatražilo je od državnog vrhovništva da im se podijeli oružje.

Udovoljeno im je od 4. listopada kada su, poslije odlaska posljednjeg pripadnika JNA, Sinjani došli u posjed svojeg oružja teritorijalne obrane. Dva dana kasnije u Sinj je stigao ukaz o osnivanju 126. brigade.

Od tada pa sve do konačnog oslobođenja 126. brigada iako pričuvna bila je uz bok gardijskim brigadama s kojima je, rame uz rame, osim defanzivnih uspješno provodila i napadačke vojne akcije.

Na sam njen spomen srpskim okupatorima ulijevao se strah u kosti, a u napadačkim akcijama sinjskih vitezova oni na koje su atakirali razvili su disciplinu poznatu pod imenom "bježanija".

Toni Paštar
Foto: Arhiv SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:46