StoryEditorOCM
Dalmacijaedukacija na drugi način

Izviđači u akciji: odzvonilo kašnjenjima iz škole!

Piše PSD.
7. listopada 2013. - 00:15

Solinski izviđači, učenici Osnovne škole “Kraljica Jelena”, izradili su u dvorištu svoje osmoljetke sunčani sat i ružu vjetrova, a sve u sklopu građanske inicijative “Sunce i vjetar”, doznajemo od Igora Spetiča, predsjednika Odreda izviđača pomoraca “Posejdon” čiji su članovi učenici ove škole, odnosno njihove izviđačke posade “Salona”.

Za potrebe ove akcije 40-ak volontera je uložilo oko 350 sati rada, hvali Spetič ovu djecu, ističući kako je cilj bio ponuditi učenicima škole edukativni sadržaj na drukčiji način, mjesto na kojem će se moći provoditi nastava i izvan učionice.

- Pomoću ruže vjetrova učenici će moći ovladati stranama svijeta, pomoći će im pri snalaženju u prostoru, naučit će vjetrove svoga kraja, kao što su bura, maestral, lebić, tramuntana i slično, a sve kroz igru logike i zapažanja – pojašnjava naš sugovornik, dodajući kako je ruža vjetrova napravljena u promjeru od 5 metara.

Crvena boja označava strane svijeta kao što to, uostalom, pokazuje i magnetna igla na kompasu, objašnjavaju nam akteri.

S druge strane sunčani sat pomoći će učenicima ovladati tehnikom izračuna točnog vremena uz pomoć vlastite sjene, pomaže pri orijentaciji u vremenu i prostoru i na zanimljiv i edukativan način približava školarcima osnove fizike i astronomije, tema iz predmeta prirode i tehničkog odgoja. I mi smo se malo poslužili sunčanim satom kako bismo mogli na vrijeme stići na drugi zadatak, dok je jedan roditelj komentirao: “Baš super! Sada nijedno dijete ne može reći da nema sata, pa ne bi trebalo ni kasniti u školu ili iz škole!”

Inicijativa je preko natječaja financirana od Zaklade “Kajo Dadić” iz Splita koja, osim što stipendira studente slabijeg imovinskog stanja, istodobno je i partner Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva u ovakvim programima.

Također, na ovoj inicijativi, osim partnera OŠ “Kraljice Jelene” sudjelovala je i Veterinarska ambulanta “Bošnjak” jer jedan je od uvjeta natječaja, navode nam, da se u lokalnoj zajednici pronađe partner koji će pomoći projekt s 25 posto sredstava.

Predstavljanju projekta bila je tako nazočna i Daniela Vrdoljak Svilokos iz Zaklade “Kajo Dadić”, te ravnateljica škole Vesna Kljaković. Osim što će sve ovo poslužiti edukaciji za oko 1200 učenika škole, ovim se mogu poslužiti i okolni stanovnici, zaključuje Spetič.

Mia Sesartić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:08