StoryEditorOCM
DalmacijaKAKO JE TO NAPRAVLJENO

Čim padne kiša voda s fekalijama razlijeva im se pred ulazom u zgradu

Piše PSD.
25. studenog 2013. - 09:59
Dođite i uvjerite se kako nam je. Za ući ili izići iz zgrade i proći kroz dvorišni dio trebaju nam ribičke čizme. Tako je svaki put čim padne malo veća kiša – kazao nam je Mladen Dodig, jedan od stanara u braniteljskoj zgradi izgrađenoj na granici između Trilja i Košuta, ispod Bile glavice.

U četvrtak ujutro odazvali smo se Dodigovu pozivu i uvjerili se da je stanje gore nego nam je kazivao. Još iz automobila uočili smo pravo jezero ispred ulaza u zgradu, a čim smo izišli iz vozila, zavonjala je kanalizacija.

- Prije nekoliko dana smo, na sreću, očistili septičku jamu. Da nismo, sada bi koncentracija fekalija bila puno veća. Sve je to posljedica neriješenih oborinskih voda koje u naše dvorište stižu od Bile glavice. Kad počne kiša pristigle vode najprije napune septičku jamu, a onda se voda izmiješana s fekalijama razlijeva u dvorište zgrade.

Dobijemo jezero s visinom vode 10-15 centimetara, a kada su veće kiše i 20 centimetara. Na dva ulaza voda dolazi do polovice prve stepenice iako je stepenište unutar zgrade – kaže Dodig.

- Najgore je kad su veće kiše. Tada doslovno trebaju čizme. Drukčije se ne može ni iz kuće ni u kuću – kaže stanar Damir Botica.

- Meni je najteže zbog djece, a imam ih troje, od 8, 5 i 2 godine. Da bi na putu prema školi ili vrtiću došli iz stana do vozila, moram obuti čizme i jedno po jedno dijete nositi u naručju. A ne govorim kolika je prijetnja da se od razlijevenih fekalija dogodi kakva zarazna bolest – kaže Ivanka Jerković.

Svi prebacivali odgovornost

Braniteljska zgrada ispod Bile glavice ima 30 stanova i useljena je 2009. godine. Tadašnje Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti kupilo je zemljište od privatnog vlasnika, pronašlo izvođača radova i bilo investitor. I najvećem graditeljskom laiku jasno je o čemu se radi. Dvorišni dio je u depresiji, poput dna kade.

Kada od Bile glavice nadre voda upojni bunar koji predstavlja preljevni dio septičke jame brzo se napuni i tada slijedi razlijevanje vode pomiješane s fekalijama cijelim dvorištem.

- To je valjda jedina tako izgrađena zgrada sa stanovima za branitelje u Hrvatskoj. Grada nije bilo nigdje. Sve su dogovarali i radili bez nas. Tek kasnije smo se uključili i pomogli u izgradnji dijela infrastrukture – kaže Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja.

- Problemi s vodom u dvorištu počeli su nedugo poslije useljenja. Žalili smo se i tražili pomoć od Grada Trilja, Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva branitelja. Svi su prebacivali odgovornost i obećavali, govorili da je izvođač loše obavio posao. Poslije dvije godine protekao je jamstveni rok, izvođač je dobio zadržani novac, a nama su ostali problemi – kaže Dodig.

PIŠE I SNIMIO: TONI PAŠTAR

Stanovi s pogledom na svoju obiteljsku kuću

Ova braniteljska zgrada odudara od okoliša. Kao da je tu bačena iz aviona. A pitanje je i koliko je bila potrebna njezina izgradnja. Jer, doznali smo, od 30 stanova dva su prazna, a u ostalima je više podstanara nego stanara. Uz to veći dio stanara s prozora stanova ima pogled na svoju obiteljsku kuću. Hrvatska posla na triljski način.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:19