StoryEditorOCM
DalmacijaBIZARNA PRIČA S HVARA

'Ni krov ne možemo obnoviti jer su nas izbrisali iz plana'

Piše PSD.
24. studenog 2013. - 18:11
Premda legalitet naselja Nova Poštica kod Vrboske na otoku Hvaru započinje još ‘Planom Južnog Jadrana’ iz 60’-ih godina prošlog stoljeća i njegovi stanovnici imaju lokacijske i građevne dozvole za svoje kuće, oni se danas suočavaju s brojnim teškoćama kad je riječ o pokušajima da ih saniraju, obnove ili dograde.

Jedan od njih je i Nikola Bogdanić, čovjek koji ih već godinama zastupa u prepisci s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, Splitsko-dalmatinskom županijom, Općinom Jelsa, pa i Pučkim pravobraniteljem, do sada se baš dobrano napisao jer raspoloživa dokumentacija koju ima već broji oko 100-tinjak stranica, ali nažalost još uvijek ništa nije riješeno.

Prostorni plan

- Konkretno, moja obiteljska kuća izgrađena je 1970./71. sukladno važećoj građevnoj dozvoli, sve je čisto i legalno, kao i kad je riječ o preostalih dvadesetak kuća Nove Poštice, tako da sam naknadno dobio i uporabnu dozvolu. Međutim, krovna konstrukcija od početka je problematična, tako da s nevremenom dolazi do prokišnjavanja, a kad sam prije šest godina zatražio dokumente za sanaciju i rekonstrukciju, nisam ih mogao dobiti zato što je naselje prostornim planom iz 2008. jednostavno izbrisano s lica zemlje.

Dakle, od tada započinje naša kalvarija, svi su govorili da je za korekciju nadležna Županija, no ipak se ispostavlja da to treba učiniti Općina Jelsa - govori Bogdanić.
Obiteljska kuća Nikole Bogdanića

Peronja obećao rješenje

Naime, on je nedavno, nakon zaista dugo vremena, od županijskoga Upravnoga odjela za prostorno uređenje dobio obrazloženje na svoju primjedbu vezanu za donošenje Prostornoga plana Splitsko-dalmatinske županije u kojemu stoji: “...Građevinsko područje naselja i njegovi izdvojeni dijelovi nisu planska kategorija Prostornoga plana Županije (planiraju se i razgraničuju temeljem Prostornoga plana Općine)”, a i općinski načelnik Nikša Peronja od početka svoga mandata tvrdi da je glavni cilj predstojećih izmjena i dopuna PPU-a upravo evidentiranje ovakvih područja i izgrađenih uvala kao izdvojenih dijelova građevinskih zona pripadajućih naselja u čitavoj Općini, što bi u mnogočemu olakšalo život njihovih stanovnika: dobivanje dozvola, dovršetak izgradnje, elektrifikacija i ostalo.

- Eto, izgleda da će se i to konačno riješiti, načelnik mi je obećao da bi se to moglo dogoditi u idućih pola godine, ali čovjek se mora zapitati čemu tolika sporost i birokratske prepreke, zašto ljudi zbog ovakvih manipulacija moraju pretrpjeti tolike štete, a da zato nitko ne odgovara.

S druge strane, Vrbovljani se moraju u većoj mjeri usprotiviti nadolazećoj apartmanizaciji područja hotela “Adriatik”, jer Županija tamo umjesto hotela “amenuje” zonu T-2, što definitivno ne ide pod ruku s održivim razvojem škoja - kazao je Bogdanić, dodavši da se i u tom primjeru daje apsolutna prednost privatnom interesu (je li u sprezi s korupcijom?) sve na štetu lokalnog stanovništva i njegovih interesa.

PIŠE I SNIMIO: MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:55