StoryEditorOCM
DalmacijaPREVAReni

Vrgorački studenti i srednjoškolci: Godinu dana nismo primili niti jedne lipe!

Piše PSD.
25. siječnja 2014. - 12:32
Prije nešto više od tri mjeseca vrgorački dogradonačelnik Željko Pervan kazao je za Slobodnu Dalmaciju kako je do kraja 2013. godine jedan od prioriteta aktualne gradske vlasti isplata šest zaostalih stipendija za oko 180 učenika i studenta.

Naime, Grad Vrgorac posljednje je stipendije u iznosu od 400 kuna uplatio svojim učenicima i studentima točno prije godinu dana. No, prošlo je nešto više od tri mjeseca, učenici i studenti nisu dobili ni lipe od zaostalih stipendija, neki od njih i dalje obilaze bankomate u nadi da će koja kuna danas, sutra “sjesti“ na račun. Međutim, uzalud.

Novca na gradskom računu za pokriće ovog problema očito nema. Koliko gradonačelnik Boris Matković i njegova ekipa brinu i razmišljaju o ovoj populaciji, koja bi u budućnosti trebala biti pokretač razvoja i opstanka u ovom kraju, dovoljno govori podatak da u prijedlogu proračunu za ovu godinu nije planiran novac za stipendije.

Međutim, zahvaljujući amandmanu koalicijskog partnera iz redova HSP AS, koji je ključna, osma ruka u Gradskom vijeću vladajućoj koaliciji, nekako je u proračun ubačeno 20 stipendija. Pravaši su doslovno rekli:

Što se skupi, ode na plaće

- Proračun neće proći ne nađe li se u njemu i novac za stipendije. Režite kako znate i gdje znate, ali za stipendije novca mora biti!

No, što sad? Stipendije za prošlu godinu još nisu uplaćene, tko zna kada će biti i hoće li se uopće isplatiti, budući da se Grad Vrgorac, blago rečeno, nalazi u teškom financijskom stanju. Nešto novca što se skupi tijekom mjeseca na gradskom računu služi kako bi se zaposlenicima gradske uprave, poduzeća i ustanova isplatile plaće.

Postavlja se pitanje i kako će ih Grad isplatiti, hoće li prekršiti zakon? Jednostavno, u ovom trenutku prostora za neke investicije, troškove i stipendije - nema. Većina gradova u Dalmaciji davno je raspisala natječaje za stipendije, no u Vrgorcu još nije raspisan natječaj ni za ovih 20 stipendija. Navodno bi trebao uskoro.

No, dok gradski čelnici traže način kako skupiti nešto novca za isplatu stipendija, potpisnik ovih redaka predlaže im da malo stisnu remen i smanje apetit, pa da jedan dio novca od oko 300.000 kuna potrošenih na reprezentaciju u prosjeku svake godine (nekada se ta cifra kretala i oko 460.000kuna) ostave za učenike i studente, jer nekima od tih 180 učenika i studenata, a danas 20, puno znači 400 kuna.

Studenti gube nadu

Jedan dio studenata izgubio je strpljenje i svaku nadu da će dobiti zaostale stipendije.

- Što kazati, što očekivati? Prošlo je godinu dana, a da ni kune nismo dobili. Hoću li se ponovno javiti na natječaj? Ne znam, stvarno imam dobre ocjene i prosjek, ali ovo nema smisla. Kada je bilo novca, Grad se razbacivao, dijelio je šakom i kapom stipendije, a sada ih ne mogu dobiti ni oni koji ih zaslužuju, kao ni oni kojima su kune prijeko potrebne za golo preživljavanje - kazala je Dora Divić, studentica Filozofskog fakulteta u Splitu.

Vrgorački dogradonačelnik Željko Pervan ponovno je istaknuo kako će Grad prema učenicima i studentima podmiriti sve svoje obveze.

- Nismo isplatili stipendije, no to je naša obveza i prioritet. Ne mogu sada sa sigurnošću govoriti u kojemu će to konkretnom roku biti. Vjerujem da ćemo to učiniti u sljedećemu razdoblju. Ubrzo bi trebao biti raspisan natječaj za 20 stipendija koje dodjeljujemo za ovu školsku i akademsku godinu - kazao je Pervan.

MATE PRIMORAC
FOTO: ILUSTRACIJA CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:16