StoryEditorOCM
Dalmacijauzbuna

Strvina lisice u izvorištu rijeke Vrljike

Piše PSD.
25. siječnja 2014. - 00:56
U petak u poslijepodnevnim satima dignula se cijela uzbuna, što od ljubitelja prirode, što od policije i vatrogasaca.

Dojavljeno je kako u jednom od najizdašnijih izvorišta rijeke Vrljike - Utopišću pluta strvina uginulog psa.

Voda iz ovoga izvorišta ide prema glavnom vodocrpilištu Opačac s kojega se vodom opskrbljuje 98 posto pučanstva Imotske krajine.

Na samo izvorištu patrola policije, malo poslije došli i članovi ribolovnog društva Šaran iz Prološca, pripadnici Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti, ali i slučajni prolaznici.

Strvina je na trenutak nošena strujom počela plutati dalje prema glavnom izvorištu. Alarmirani su i vatrogasci koji su uspjeli strvinu izvaditi vani i na opće iznenađenje konstatirati da se radi o lisici.

Kako je lisica došla u izvorište Vrljike, koje je ograđeno, ali ne i potpuno zaštićeno, za sada se ne zna.

No, ono što je bilo uočljivo, osim strvine na samom izvorištu plutala je plastična ambalaža, plastične kante nekih deterđenata, hrpe smeća. Da li je lisica ubijena i bačena, ili se sama utopila, da li je zaražena bjesnoćom, ili ne, utvrditi će se pregledom, ali svi se u Imotskom slažu, da se u jednom od glavnih izvorišta hraniteljice života cijele Imotske krajine nađe toliko smeća i otpada, to itekako zabrinjava, tim više što je izvor Utopišće u zaštićenom ihtiološkom rezervatu.

Tekst i snimka Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:54