StoryEditorOCM
Dalmacijaugrožena sezona

Gradonačelnik Bilić pobrkao lončiće: za makarsko smeće proziva - župana Ževrnju!?

Piše PSD.
24. travnja 2014. - 20:38
Ministarstvo zaštite okoliša s ministrom Mihaelom Zmajlovićem i Grad Makarska čine sve da se problem makarskog smeća riješi. Dogovoreno je sa Županijom da se načini raspored deponija u Dalmaciji koji će primati otpad, ali župan Zlatko Ževrnja ni nakon više od 20 dana nije pripremio ugovore s gradovima i općinama koji posjeduju smetišta na svojem teritoriju – obavijest građanima putem presice u četvrtak je uputio makarski gradonačelnik Tonći Bilić.

Ugroženi su zdravlje ljudi i turistička sezona

Na izravno pitanje tko je kriv, kazao je da je on svoje rekao i da je župan trebao operacionalizirati dogovor ministra i načelnika. Lokalnoj samoupravi i nadležnome Ministarstvu odriče krivnju, iako zakon kaže potpuno drukčije, jer Bilić smatra da su učinili sve što je u njihovoj moći. Problem je što drugi gradovi ne shvaćaju da je otpad sirovina, a ne puko smeće, dodao je Bilić, pa ga ne žele.

Ostao je zatečen pitanjem hoće li donijeti odluku o ukidanju plaćanja smećarine za građane budući da se usluga ne obavlja, jer kaže da se smeće kupi i odvozi, a deponiranje makarskog smeća desetogodišnji je problem.

Međutim, činjenica je da je zadnji put Makarska sličila na Napulj prije deset godina, nakon zatvaranja deponija Donja gora, kada su se u blokadu kamiona (Gračac) uključili stranački interesi.

Neprihvaćanje zakonske odgovornosti rezultira hrpama višemjesečnog smeća po ulicama, poput hrpe na Dugišu, koje ugrožavaju zdravlje ljudi, a ne samo turističku sezonu, koju fotografiju smo mu osobno predočili.

Bilić odgovara da je prvenstvena odgovornost na građanima, na njihovoj svijesti, koji ne poštuju utvrđenu proceduru obavještavanja komunalnog poduzeća da se odvezu veći komadi kućnog otpada, te da se gradska odluka o sankcioniranju “neposlušnih“ građana ne može provesti ako komunalni redari ne uhvate počinitelja na djelu.

Spalionica na Cvitački

Oštro je kritizirao pisanje nekih portala kako komunalci dovoze namještaj i otvore na plažu Cvitačka te ga pale samo pola metra od mora.

– Očito pojedinci koji, pod navodnicima, vole grad Makarsku, namjerno plasiraju lažne informacije i fotomontaže da “Makarski komunalac” dovozi drveni kućni otpad, a skrivaju se iza nepostojećih udruga. Na plaži Cvitačka spaljuju se samo grane – kazao je Tonći Bilić, dodavši kako je to 10-godišnja praksa.

– Vjerujem da će inspekcijske službe doći u Makarsku i utvrditi činjenično stanje, te da će upoznati javnost s neistinama koje se plasiraju, nastavio je makarski gradonačelnik.

“Slobodna Dalmacija” dobila je fotografije s mobitela na kojima nema dileme da se spaljuju namještaj i otvori, rekli smo mu, ali Bilić nije dobio takve informacije.

Pavić: Župan nema zakonsku obvezu...

- Prije svega, župan nema zakonsku obvezu zbrinjavanja otpada na razini gradova i općina. Po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, načelnici gradova donose plan gospodarenja otpada na svom području. Budući da smo svjesni problema koji može utjecati na ukupan život u Makarskom primorju i na turističku sezonu, župan se aktivno uključio u rješavanje gorućeg problema, organiziran je sastanak sa šest gradonačelnika i postignut dogovor o tom prevažnom pitanju da svi gradovi preuzmu tijekom godine makarski otpad. Komunalna poduzeća međusobno trebaju dogovoriti količinu, vrijeme i način preuzimanja otpada. Iskreno se nadam da će to tako i biti i da će se pozitivno riješiti problem, što ovisi o šestorici gradonačelnika – izjavio je Davor Pavić, glasnogovornik Splitsko-dalmatinske županije.

Piše Ana Dragičević
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:30