StoryEditorOCM
Dalmacijaotvorena izložba

Na Klisu možete vidjeti kako je Rera 1904. izletjela s tračnica

Piše PSD.
24. travnja 2014. - 23:50
"Gradit će se. Ne može biti sumnje u odlaganja." - pišu tako o sinjskoj reri novine željeznica na početku 20. stoljeća izložene među ostalim primjercima na izložbi "Feratom do Klisa" koju je u kliškom Domu kulture priredio iz svog arhiva Ante Meštrović, koji već godinama baštini fotografije, dokumente, razglednice i predmete vezane za povijest njegova Klisa.

Izložba prati klišku dionicu, feratu, pa se tako uz fotografije na kojima se prikazuje njezin prvi polazak sa postaje Split, 12. rujna 1903. godine ili kako je iznad izvora Jadra izletjela s tračnica 1904., može vidjeti i bočni presjek prilikom izgradnje, oznaka "pazi vlak", vozne karte, sat iz lokomotive, drveni prag s pruge i druge zanimljivosti.

Izložbu je otvorio 80-godišnji Branko Bralić iz Kose, koji je bio jedan od strojovođa na ferati, naglasivši kako su putnici prije bili puno ljubazniji jedni prema drugima, pazili su da se svi uspiju ukrcati i prevesti se do Splita.

- Nisu gledali na komod za prijevoz, nego uopće sriću da se prevezu – zaključio je Bralić.

Govorio je ovom prilikom i Valter Firić, autor knjige o reri, te dr. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu koji je rekao kako je iznenađen ljepotom izložbe, koja nije velika, ali je po materijalima fantastična.

I Klišanin dr. Trpimir Glavina, koji je pročitao članak jednog turiste iz veljače 1941. godine, objavljen u "Jadranskoj straži", istaknuo je kako su se emocije o ferati prenosile u Klisu s koljena na koljeno.

I zaista, mnogi su se ovom prilikom prisjetili raznih događanja iz svojih obitelji, kako su išli s feratom na izlet do Sinja ili kako su govorili da triba dicu odvest u tunel, dok izlazi para iz ferate, kako bi ih izličili od kukurikavca.

Kliški načelnik Jakov Vetma je naglasio kako će i ubuduće pomagati ovako vrijedne kulturne projekte vezane za Klis i čitavu općinu, a od autora Ante Meštrovića mogli smo čuti i kako će općina podržati ideju da se u staroj željezničkoj postaji u Klisu oformi stalni postav ove izložbe.

Mia Sesartić
Snimio: Duje Klarić / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:24