StoryEditorOCM

Blagdan Svetog Marka: u Makarskoj procesija, na Gornjem Orahu misa nakon sto godina

Piše PSD.
26. travnja 2014. - 00:46
Koncelebriranom večernjom sv. misom vjernici u Makarskoj su prolavili blagdan Sv. Marka, tituara katedrale i zaštitnika župe.

Misno slavlje predvodio je don Mirosalv Vidović, vikar nadbiskupije uz makarskog župnika i dekana don Pavla Banića, vikara don Antu Žderića, gvardijana fra Antu Čovu i fra Miljenka Odrljina, upravitelja svetišta Vepric don Alojzija Bavčevića, župnika makarske župe Kraljica Mira don Damira Vuletića i ostale svećenike dekanata.

Misi je prethodila procesija oko Kačićevog trga sa svečevom slikom, rad  križevačkog akademskog umjetnika Zorana Homena, pred Uskrs završena i od nadbiskupa blagoslovljena.

Na Gornjem Orahu misa nakon sto godina

Ni loše vrijeme ni kiša nisu spriječile nekoliko stotina vjernika iz Vrgoračke krajine, da dođu na Gornji Orah kako bi uveličali proslavu blagdana Sv. Marka.

Naime, nakon sto godina ponovno je u crkvi sv. Marka u ovom selu služena sveta misa, a predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić uz veliki broj svećenika iz Biokovskog dekanata i bivših župnika. Msgr. Barišić je tom prilikom blagoslovio crkvu i novi oltar.

Prema župnim knjigama prvo krštenje u ovoj crkvi zabilježeno je 1762. godine, no crkvu je bio načeo zub vremena, srušio se krov, zidovi su bili ovlažili, zbog toga od 1914.god u njoj nije služena misa. Međutim, agilni župnik don Marin Marčić uz pomoć župljana i brojnih donatora krenuo je prije šest godina u njezinu obnovu.

- Dugo vremena govorilo se obnovi ovog sakralnog objekta, međutim ta ideja je zaživjela nakon inicijative lokalnog povjesničara Davora Jelavića, a svih ovih godina moja desna i lijeva ruka u obnovi crkve bio je Zlatan Polić. No, bez pomoći župljanja, raseljenih stanovnika ovog sela, brojnih donatora, kojima se od srca zahvaljujem, malo bi se tog realiziralo - kazao je don Marin Marčić.

Posebno zadovoljan i sretan bio je nadbiskup Barišić, s novim Božjim hramom, u kojem će vjernici dobivat duhovnu okrepu.

- Ovo je radostan dan za sve nas! Što mislite zašto je ovo mjesto izbralo Sv. Marka kao svog zaštitnika? Jer su ljudi živjeli od motike i svojih žuljeva u obližnjem polju, ali zato što je ovaj svetac svjedok žive vjere. Kad se ova crkva gradila, narod je bio izložen turskim napadima. No, danas, nekoliko stoljeća poslije izloženi smo drugim iskušenjima - istaknuo je msgr. Barišić.

ANA DRAGIČEVIĆ, MATE PRIMORAC
FOTO: IVO RAVLIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 06:10