StoryEditorOCM
Dalmacijatužakanja u malomu mistu

‘Fureštima pogoduju, a meni ne daju graditi na svome’

Piše PSD.
20. lipnja 2014. - 23:31
Svako naše malo misto svoj skandal ima, pa zašto bi i u Murvici na Braču bilo drukčije? U selu tijekom cijele godine živi deset-dvanaest ljudi, međutim, ljeti je puno življe zbog vlasnika vikendica i njihovih gostiju iz bijelog svijeta. A tim se fureštima, tvrdi Murvićanin Smiljenko Pavišić, pogoduje na račun domaćih.

– Njihove je nelegalno izgrađene kuće Općina Bol, koja se od svog osnivanja maćehinski odnosi prema maloj Murvici, uvrstila u građevinsku zonu, a meni, kao mještaninu, to nisu omogućili.

Da ne govorim da se te kuće ljeti iznajmljuju na crno – žali se Pavišić, koji je, nakon odlaska u mirovinu, sa sinom i nevjestom posadio petnaest tisuća loza malog plavca, ali po postojećem planu ne može izgraditi ni gospodarski objekt, vinski podrum ili bilo što drugo na svojoj djedovini četiri kilometra udaljenoj od Bola.


Dapače, prije je njegovo zemljište, na kojem je htio graditi konobu za prezentaciju vina, bilo predviđeno kao građevno, da bi prijedlogom prostornog plana Općine Bol postalo zelenom zonom. Pavišić misli da je riječ o perfidnoj osveti općinara koje je prijavio za financijske zlouporabe kod gradnje zoga za balote.

– Po struci sam kamenoklesar, u građevini sam proveo cijeli život, pa znam dobro koliko što stoji. Na zog za buće potrošili su 150 tisuća kuna, a i s pedeset tisuća mogao se pozlatiti. Da vam ne govorim o tome kako su potporne zidove, koje je gradila Općina Bol i na koje je potrošila više od milijun kuna, za dvije godine iz te iste općine srušili kad je tu prošla cesta Bol – Murvica – sumnja Pavišić u marifetluke, pa je sve prijavio policiji, USKOK-u, DORH-u.

’Svoju obiteljsku zemljuotkupljuju za novo groblje’

Objašnjava kako je razočaran činjenicom što je sadržaj prijave rezultirao drukčijom optužnicom.
– Na Općinskom sudu u Splitu počelo je suđenje za gradnju zoga za buće bez dozvola, jer se divlja gradnja tretira kao kazneno djelo, ali nigdje se ne spominje da je netko zamračio više od sto tisuća kuna – razočaran je Pavišić, koji nam pokazuje da se i cesta do Murvice asfaltirala po vrlo neobičnim kriterijima.

– Da se ne bi ušlo u privatne posjede pojedinaca do kojih drže u Općini Bol, kolnički je trak na jednom mjestu jednostavno sužen tridesetak centimetara – izvadio je Pavišić metar, kleknuo nasred puta pa izmjerio odstupanja pred novinarom i fotoreporterom.

– U Murvici furešti rade što ih je volja. Grade bez dozvola i nadograđuju, a ja kao starosjedilac, koji želim graditi po zakonu, da bi sutra od nečega mogla živjeti moja djeca i unuci, ne mogu?! I zato je nekada u Murvici bilo tri stotine ljudi, a sad nam se može dogoditi da mjesto odumre, jer se iz Bola prema nama odnose onako kako se veliki odnose prema malima – ignorantski i podcjenjivački.

Nezadovoljni Smiljenko godinama, veli, upozorava na nezakonitosti u Općini Bol, ali od svega ništa.
– Najgore je to da ti isti ljudi koji meni ne daju graditi na svome, a to su načelnik Tihomir Marinković i pročelnik Stipe Karmelić, planiraju u ime Općine Bol otkupiti svoju obiteljsku zemlju za izgradnju novog groblja. Tu su metar četvorni procijenili po 150 eura! – ljut je Pavišić, koji je ove navode sažeo u kaznenoj prijavi o kojoj je “Slobodna” pisala prije nekoliko godina.

Na sam spomen Pavišića, u Općini Bol prvo nisu htjeli ništa komentirati, da bi, nakon kraćeg nagovaranja, pristali bez objave imena i prezimena i fotografiranja, te uz hrpu dokumentacije kojom DORH, USKOK i sudovi odbacuju ili odbijaju sve Pavišićeve optužbe, potkrijepiti kako za ništa što im nezadovoljni Murvićanin predbacuje – nisu krivi.

’Maltretira nas godinama, a Općina mu nije kriva’

– Osim toga, da smo na divlje gradili zog za balote, ali radi se o tome da smo prilikom radova na infrastrukturi porušili stari zog, pa smo mještanima to htjeli kompenzirati u što kraćem roku – priznaje općinski činovnik.

I nikakve, veli, namještaljke oko izgradnje novoga groblja ne postoje, jer je lokacija, predviđena na zemljištima obitelji Marinković i Karmelić, određena prije dvadesetak godina, kada ni prozvani načelnik Tihomir Marinković, ni Stipe Karmelić, njegov pročelnik, u Općini nisu obnašali nikakvu dužnost. Ni cijena nije određena tek tako.

Za to se pobrinula Porezna uprava iz Supetra koja je odredila maksimalnu cijenu zemljišta, a konačnu će odrediti tržište. I, što je najvažnije, ističu u Općini, niti jedan kupoprodajni ugovor nije sklopljen ni s jednim suvlasnikom iz mnogobrojnih bolskih obitelji Marinković i Karmelić, pa nema govora ni o kakvom novcu!

Isto je, tumače nam, i sa zogom koji je napravljen sukladno natječaju o javnoj nabavi, a ni potporne zidove, o kojima govori nezadovoljni Smiljenko, Općina Bol nije rušila. To su radile Županijske ceste.

U Općini kažu da ih Pavišić maltretira godinama, jer na svojoj zemlji ne može graditi, a zato mu nisu krivi u Općini Bol, jer je sve određeno Županijskim prostornim planom i Zakonom o gradnji.

saša ljubičić
snimio nikola vilić/cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:54