StoryEditorOCM
Dalmacijazahvale i molitve gospi

Rijeke hodočasnika slijevaju se prema Sinju

Piše PSD.
15. kolovoza 2014. - 00:59
I ove godine rijeke hodočasnika slijevaju se prema Sinju, iz Splita, Solina, Kaštela i drugih okolnih mjesta, tisuće i tisuće ih ide na noge, kako bi pred jutro, na sam blagdan Velike Gospe, stigli u svetište i svoje molitve uputili čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Među njima smo susreli i solinskog gradonačelnika Blaženka Bobana kojemu je ovo 35. put da ide pješke u Sinj. Počeo je još kao petnaestogodišnji mladić, 1975., godinu uoči proslave jubileja Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Solinu.

- S obzirom na moje godine i kondiciju posljednjih godina sebi kažem kako će ovo biti zadnji put, ali onda poslije svakog Bog mi da snage, dobijem neku novu energiju i elan da to ponovo učinim. Ove godine idem s nakanom privatne naravi, ali u svakom mom hodočašću ponesem niz molbi Majci Božjoj, ne samo osobne prirode i obiteljske, nego s obzirom na funkciju koju obnašam tako i za moju lokalnu zajednicu.

- Nadam se da će Gospa uslišati molitve i svim drugim vjernicima, a hrvatskom narodu da nam bude bolje sutra, kako u moralnom, tako i u materijalnom smislu – kazao nam je Boban koji u kontinuitetu ide posljednjih 20 godina, a posebno se prisjeća hodočašća kada je 14. kolovoza 1995. oko 16 sati stigao iz vojno-redarstvene akcije "Oluja", a uvečer se odmah zaputio u Sinj kako bi se zahvalio Gospi što je iz rata stigao bez ikakvih posljedica.

- Nekad sam znao u Sinj stići za pet i pol sati, ali mi u zadnje vrijeme treba i sedam – govori.

Prijašnjih godina obavezno je išao u društvu svoje djece Matka, Božene i Tomislava, no, oni danas idu sa svojim društvom, a gradonačelnik sa svojim, kaže, te se nada da će oni svakako idućih godina, kada on više ne bude mogao, nastaviti njegovim stopama put Sinja.

Mia Sesartić
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:32