StoryEditorOCM
DalmacijaTROGIRSKI PROJEKTI

Soline se nasukale na pristupnom putu

Piše Gordana DRAGAN
19. ožujka 2016. - 00:29

Od šesnaest velikih projekata koje trenutačno provodi Splitsko-dalmatinska županija na svom području, njih šest financijski prati Lučka uprava. Među njima je i gradnja trajektnog pristaništa na Solinama u Trogiru, u čijem sufinanciranju sudjeluje i Grad.

Županija će preko Lučke uprave u prvu fazu gradnje toga, kako ga u Trogiru nazivaju, povijesnog projekta, koji Drveničani desetljećima iščekuju zbog konačnog rješenja povezanosti njihova dva otoka s kopnom, uložiti oko 15 milijuna kuna, a Ministarstvo pomorstva 2,5 milijuna. Tim novcem izgradit će se 55 metara dug gat s dva veza i parkiralište za tridesetak vozila te čekaonica i objekt za prodaju putnih karata.

Grad Trogir dužan je osigurati oko pet milijuna kuna za otkup zemljišta od privatnih vlasnika na kojemu će se graditi put od ceste Trogir – Seget do pristaništa.

Kako doznajemo od Domagoja Maroevića, ravnatelja županijske Lučke uprave, radovi na gradilištu od studenoga prošle godine, kada je postavljen kamen temeljac, obavljaju se intenzivno, te se planira do ljeta izvaditi cijeli mulj s tamošnjeg podmorja. Tada će se već vidjeti i konture pristaništa koje bi trebalo biti završeno u veljači 2017., a pušteno u promet iste godine u ljeto.

Zapelo je, međutim, u Gradu Trogiru. Velika je mogućnost da izgradnja pristaništa bude završena, a da pristupnog puta ne bude jer će se kasniti s otkupom zemljišta te pribavljanjem građevinske dozvole.

Razlog tome je što na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća nije prošao prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna, pa tako nije osigurano ni pet milijuna kuna za otkup zemljišta. Vladajući HDZ nije imao glasačku većinu.

Šest ruku vijećnika te stranke i dvije konzervativaca nisu bile dovoljne jer je četvero vijećnika koalicije SDP-HSU bilo protiv, a dvoje HNS-ovaca i nezavisni Mario Derossi suzdržani. Sjednici nije nazočio nezavisni vijećnik Ivan Bojić, koji je u neslužbenoj koaliciji s HDZ-om i od dolaska na vlast daje mu potporu.

Oporbi nije bilo jasno kako HDZ nije osigurao potrebnih devet ruku da prođe rebalans proračuna, koji je ove godine planiran na devedeset milijuna kuna, a kojim ne bi došlo do njegova povećanja ni smanjenja, nego samo do preraspodjele sredstava.

Dok su neki iz vladajuće garniture gotovo sat vremena iščekivali i nadali se kako će se ukazati deveta ruka, pri čemu su se pojedincima užarili i mobiteli, trajala je žučna rasprava.

– Ovako važnu točku, koja se odnosi na najvažniji gradski dokument u kojemu treba osigurati novac za izvlaštenje zemljišta za cestu do pristana na Solinama, uvrštavate u dnevni red a da nemate većinu prigodom glasovanja. To je politički neodgovorno i neozbiljno. Na vlasti ste jer imate većinu, a kada je ona izostala, od nas sada očekujete da vas podržimo – kazao je Pere Maravić, vijećnik HNS-a.

– Vi ste vlast te je na vama da dobro pripremite točke i vašu glasačku mašineriju. Zato što u tome niste uspjeli, ne prebacujte odgovornost na nas i nemojte nas prozivati da smo mi krivi što nije prošao rebalans – dodala je Ružica Jakšić, vijećnica SDP-a.

Predsjednik Vijeća Emil Kursan (HDZ) dobacio joj je kako i on, da je u oporbi, najvjerojatnije ne bi podržao vladajuće, što je uostalom, rekao je, dokazao za vrijeme bivše vlasti.

Podsjetimo kako su se, osim za otkup zemljišta za put, trebala, među ostalim, rebalansirati sredstva za nabavu knjiga za sve prvaše iduće školske godine, što su prigodom donošenja proračuna u prosincu prošle godine amandmanom bili predložili konzervativci, te povećati sredstva za komunalu.

Oporba je to nazvala mamcem za glasače na lokalnim izborima iduće godine, što im ne pada na pamet prihvatiti. Na prozivanja HDZ-a da su protiv razvoja grada jer nisu podržali rebalans koji je važan za realizaciju investicije na Solinama, inzistirali su da otkup zemljišta za pristupni put do pristaništa izdvoje iz rebalansa kao posebnu točku dnevnog reda i da će tada imati njihovu podršku.

No, gradonačelnik Ante Stipčić uvjeravao ih je kako je proračun cjelovit i da se to ne može učiniti.

– Ne vidim razloga za prijepor. Projekt Soline je povijesni. Idemo zajedno raditi – uporan je bio Stipčić, dok je Kursan sasuo paljbu po oporbi kako se bave politikantstvom te da ne rade u interesu grada i građana.

Izlaz preko Travarice?

Ako put ne bude dovršen do ljeta iduće godine, ravnatelj županijske Lučke uprave Domagoj Maroević kaže kako će biti prisiljeni tražiti alternativno rješenje, a to je izlazak vozila preko obližnjeg velikog parkirališta na Travarici. Rekao je kako je Županija u ovogodišnjem proračunu za njegovu izgradnju osigurala tri milijuna kuna.

Otkup zemljišta

Grad Trogir trebao bi otkupiti jedanaest čestica zemljišta od petnaest vlasnika i suvlasnika za put do novog pristaništa. Do sada su vještaci obavili procjenu vrijednosti devet čestica. Nakon potpuno obavljenog posla slijedi pregled i potvrda te procjene županijskog Povjerenstva, a zatim Grad sklapa ugovore o otkupu s vlasnicima i suvlasnicima. Ako neki ne budu zadovoljni ponuđenom cijenom, uslijedit će žalbe. Stoga, Grad Trogir čeka još dugotrajan posao oko pripreme same dokumentacije za izvlaštenje. To sigurno neće biti do travnja ove godine, kako se najavljivalo. Što se novca tiče, rebalans će morati na popravni ispit Vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:30