StoryEditorOCM
DalmacijaŽIVOT U NADI

Trogirani će još 6-7 godina u Split na ultrazvuk jer na 'tržištu' radiologa - nema!

Piše Gordana DRAGAN
16. svibnja 2016. - 20:23
dragomir_petric1-030214

Stanovnici Trogira i susjednih općina Segeta, Okruga i Marine, koji liječničke usluge dobivaju u trogirskom Domu zdravlja, morat će se strpjeti ni manje ni više nego idućih šest do sedam godina kako bi mogli ultrazvučni pregled obaviti u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kazao je to ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomir Petric. Izračunao je da je to najizglednije razdoblje u kojemu bi, s obzirom na to da na "tržištu" nema radiologa, netko od zainteresiranih liječnika mogao završiti specijalizaciju za tu granu medicine te nakon završetka školovanja doći u Trogir.

– Već nekoliko mjeseci ordinacija za ultrazvuk ne radi i neće tako skoro, jer je doktorica otišla na drugo radno mjesto. Radiologa nema! Da bi se nekoga uputilo na specijalizaciju, treba provesti proceduru koja iziskuje određeno vrijeme, potom slijedi školovanje koje, ako sve ide redovito, traje najmanje pet do šest godina. No, ono se obično produži, što znači da će proći skoro sedam godina da radiolog dođe u Trogir – rekao je dr. Petric (na slici).

Nastavio je kako, uz najbolju volju da pomogne Trogiranima, ne može ništa učiniti.
– Apsolutno ne možemo ništa! Ni jedan grad u našoj županiji nije imao takav slučaj kao što je Trogir glede ultrazvuka i radiologa. U proteklih pet godina dvoje ih je otišlo. Da je to dobro, nije, ali liječnici na to imaju pravo, napuštaju Dom zdravlja i odlaze u bolnice najvjerojatnije zbog veće plaće. Tamo je i organizacija posla drugačija, postoji mogućnost savjetovanja s kolegama, imaju dežurstva koja se plaćaju, pa kad se sve to zbroji, ispada da im je u bolnicama bolje – ustvrdio je dr. Petric, objašnjavajući nam razloge zašto se radiolozi nisu zadržali te su oboje u tako kratkom razdoblju otišli iz Trogira, jedan u Split, a drugi u Zagreb.

Na upit što će biti s novim modernim ultrazvučnim aparatom starim godinu i pol dana, koji je stajao oko 600.000 kuna, te hoće li i on "otići" izvan Trogira, dr. Petric je kazao kako je preskup da bi ga se transportiralo negdje drugdje.
– Do daljnjega će stajati tamo, a ako se u međuvremenu dogodi neko čudo da nađemo radiologa, bit će ponovno u funkciji – istaknuo je.

Prvi čovjek županijskih domova zdravlja požalio se kako u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji ima samo deset radiologa u domovima zdravlja.
– Na veliku žalost, od njih su tri već trebala otići u mirovinu, trojici ostaje godina, dvije do umirovljenja, a dvojici tri godine. To znači da će u iduće tri godine ŽDZ ostati na samo dva radiologa. I onda vam nikakva tehnika više ne pomaže. Pacijenti će morati na ultrazvuk u bolnicu, pa će liste čekanja biti još veće – rekao je.

– U postojećoj situaciji pacijentima iz Trogira najbliža je bolnica KBC Split. Pokušavam svima koji me nazivaju iz Trogira objasniti da su jače sile iznad mene. Doktora jednostavno nema – zaključio je dr. Petric.

Podsjetimo, grad Trogir zajedno sa susjednim općinama ima više od 20 tisuća stanovnika. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da ultrazvučne preglede zadugo neće moći obavljati u svojem gradu, nego da će morati to učiniti u splitskoj bolnici ili pak u privatnim ordinacijama, koje su također u Splitu. Posebno se žali starija populacija koja ovisi o prijevozu.

U Domu zdravlja zatekli smo Antu Viševića iz Segeta, koji nam je kazao kako mu je žao što je liječnica otišla i ordinacija ostala zaključana.
– Većini pacijenata nije jednostavno ići u Split. Odlaze nam doktori. Ovo nije prvi. Morat ćemo uvoziti one iz Rumunjske i Bugarske. Žalosno – ogorčeno će Višević.

I Milan Grkov podijelio je isto mišljenje.
– Pomorac sam i svake dvije godine moram obaviti preglede. Bio sam izuzetno zadovoljan kako stručnošću, tako i ljubaznošću dosadašnje liječnice. Šteta što je otišla – rekao je.

Dragicu Najev zatekli smo ispred zatvorenih vrata ultrazvučne ordinacije.
– Ogorčena sam! Već dugo sam bolesna. Probleme s radiologom imali smo prije pet, šest godina. Čekali smo ga, dočekali i ponovo ostali bez njega. Sad smo opet na čekanju. Za sve što treba moramo u Split. Razmišlja li netko o tome da je to pacijentima veliki trošak i napor, posebno onima starijima? – jada se Najev.

 

Grad spreman na sufinanciranje

Za komentar smo upitali trogirskoga gradonačelnika Antu Stipčića. Rekao je kako se na njegovu inicijativu nedavno u Trogiru u Domu zdravlja sastao s dr. Dragomirom Petricom, koji mu je obećao da će od Ministarstva zdravstva zatražiti raspisivanje natječaja za specijalizacije radiologa.
– Shvaćam da problem nije jednostavan. No, trenutačna je situacija takva. Živimo u nadi da će nas netko od liječnika iznenaditi i doći u Trogir – optimistično će.

Dodao je kako je Grad spreman čak sufinancirati školovanje radiologa.
– To nije problem, ali teško je nekome uvjetovati da i ostane raditi do kraja – kazao je gradonačelnik Stipčić.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:57