StoryEditorOCM
DalmacijaBilo je i vrijeme

Ljeto nam se vratilo! Danas samo sunce, a temperature i do +30

Piše Ojdana Koharević
21. lipnja 2016. - 10:36
kupaci_plaze16-290516

Jučer poslijepodne nam je stiglo ljeto, a danas je prvi puni ljetni dan koji će imati sva obilježja pravog ljeta. Sunce će označiti većinu dana u svim krajevima, što znači da će biti i znatno toplije od prethodnih dana. Vidi se to i po jutarnjim temperaturama, jer su lokacije na najvišim planinama jutros toplije od 10 stupnjeva. Tako je na Biokovu jutros u 8 sati ugodnih 13 stupnjeva, dok je stupanj više na novoj meteorološkoj postaji Duvjakuša na Dinari.

Podatak o temperaturi u planinskom zraku Dinare znači kako je uspješno završen projekt MeteoDinare, koji se zahuktao otprije nekoliko mjeseci, a finale i svečano otvaranje imat će ovaj vikend . Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Split, Crometea, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko-dalmatinske županije, splitskog FESB-a, Planinarske udruge "Dinaridi" i Chain Technology.
Planiralo se postavljanje automatske meteorološke postaje i nekoliko nadzornih kamera na najviši planinarski objekt u Hrvatskoj, a to je planinarska kuća Puma na Dinari (1630 metara nadmorske visine). Time će se povećati sigurnost izletnika i planinara, a preko panoramskih kamera pružat će se sjajan pogled od Peručkog jezera, preko Svilaje, sve do srednjodalmatinskih otoka, a ponekad i do vrhova Apenina. Uz to, na vrijeme bi se mogli detektirati požari, zimi i opasnost od lavina.

Tijekom projekta održana je donatorska večer u Splitu na kojoj su prikupljena vrijedna sredstva, a zbog izvrsno odrađenog projekta čestitke zaslužuju svi koji su pomogli da MeteoDinara zaživi.

Što se ostalih mjesta tiče, najtoplije je na Pašmanu, tamo je u 8 sati već 27 stupnjeva što znači da će današnje temperature prijeći 30 stupnjeva.

Od većih gradova, najhladniji je Šibenik sa 17 stupnjeva, u Zadru je 18, u Splitu i Dubrovniku 21 stupanj.

Do kraja dana toplo i vruće, a tek lokalno bi mogla pasti kap kiše. Kiše, kažu nam meteorolozi neće biti večeras kad naša reprezentacija igra sa Španjolskom pa će mnogi utakmicu gledati na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:17