StoryEditorOCM
Dalmacijanezapamćeni politički skandal

HDZ-u prijeti izborni debakl jer su im liste - nevažeće!

Piše Gordana Dragan
9. listopada 2016. - 11:45
trogir_panorame2-121215

Pravi politički skandal u trogirskom HDZ-u. Od osam mjesnih odbora na području grada ta vladajuća stranka ostat će najvjerojatnije bez premoći u iti jednome. "Potaracat" će ih po svemu sudeći najjača oporbena stranka SDP-e sa svojim koalicijskim partnerima.

Naime, prije dvije godine na istim izborima SDP je osvojio većinu u pet MO, a na ponovljenim izborima za mjesne odbore u Čiovu, Žednom i Planom koji će se održati 23. listopada birači će moći birati samo njihovu listu. 

Tako je odlučilo Izborno povjerenstvo na čelu s predsjednikom Goranom Debakom koje je proglasilo nevažećim liste HDZ-a, jer u potrebnoj dokumentaciji nisu naveli račun koji je trebao biti otvoren za financiranje izbora.

Debak navodi kako su upute koje je donijelo Gradsko vijeće Trogira za podnošenje lista bile objavljene, a da ih HDZ-ovci nisu ispoštovali te da do ponedjeljka imaju pravo na žalbu o kojoj će konačnu riječ dati Ured državne uprave. 

Nije mu kaže jasno zašto je došlo do toga iako im je dao sve upute. Podsjetimo, Debak je odvjetnik Grada Trogira po izboru vladajućeg HDZ-a, pa je nelogično da je došlo do ovakvog propusta odnosno nesporazuma.

Tko je HDZ-ovce odveo u slijepu ulicu pa su preskočili podastrijeti taj važni papir koji bi im omogućio da stranka uđe u utrku sa SDP-om te eventualno dođe u prednost i osvoji mandate u ta tri preostala MO pitali smo tajnika stranke Ciprijana Bublu.

- Sve pripreme koje smo odradili za predstojeće izbore za MO radili smo u suradnji sa Županijskim odborom stranke od kojih smo dobili informaciju da nam nije potrebno otvarati taj žiro račun. GO HDZ-a Trogira nema svoj žiro račun, a za otvaranje bilo kojega treba njihovo odobrenje - ističe Buble.

Na upit jesu li se držali uputa predsjednika Povjerenstva Gorana Debaka i je li ih on odveo svojim savjetima u krivom pravcu, nije htio odgovoriti. 

Rekao je da se situacija treba smiriti i pričekati što će biti sa žalbom koju će podnijeti u ponedjeljak.

Predsjednik trogirskog HDZ-a Sandro Hrabar ne želi dolijevati ulje na vatru. Tvrdi kako je došlo do nesporazuma između čelništva stranke i Županijskog čelništva te se nada kako još imaju šanse da se sa SDP-om natječu za premoć u spomenuta tri MO.

No, ruke zadovoljno trlja predsjednik trogirskog SDP-a Ante Bilić kojemu bi vodstvo u svih osam MO bio „poklon“ HDZ-a prije predstojećih lokalnih izbora u svibnju iduće godine.

- HDZ je još jednom potvrdio da nije konsolidiran te da ga ne zanimaju problemi građana, već samo visoke funkcije od kojih imaju osobnu korist, ustvrdio je Bilić. 

Uvjeren je kako žalba HDZ-a nije utemeljena, jer po Zakonu ne postoji dodatni rok za otvaranje i predaju potrebnog žiro računa.

Komentar smo htjeli čuti i od tajnika ŽO HDZ-a Ante Mihanovića, ali ni ovoga puta nismo ostali iznenađeni da nam se nije javio. Zato smo ostali uskraćeni odgovora kolika je njihova odgovornost za trenutačnu situaciju u kojoj se našao trogirski HDZ koji nikako da se oslobodi problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:55