StoryEditorOCM
DalmacijaUSKOČKO PRIJESTOLJE za 21. stoljeće

Megaprojekt pored starog Klisa: 'Na 210 tisuća kvadrata dižemo novi grad s kampusom, bolnicom, sportskim i kulturnim objektima!'

12. listopada 2016. - 22:23

Snimanje iznimno popularne televizijske serije "Igra prijestolja" još uvijek nije u potpunosti zasjenilo ono po čemu je Klis nadaleko poznat, dobru kapulicu i još bolju janjetinu.

No, ako je vjerovati najavama koje ovih dana stižu iz općine Klis, ali i sa Splitskog sveučilišta, i to bi se uskoro moglo promijeniti. Stereotip o Klisu kao o centru dobrog mesnog zalogaja mogli bi u potpunosti odbaciti studenti, njih nekoliko stotina, koji bi svakodnevno gravitirali kliškom području i baš tamo stjecali nova znanja i otkrivali nove spoznaje.

I dok su Solinjani ponudili 20.000 četvornih metara uz Salonu, čak 210.000 besplatnih četvornih metara na predjelu Kurtovići - Sjever, u blizini granice s dugopoljskom općinom, Općina Klis odlučila je dati Splitskom sveučilištu.

Zapravo, bio je to relativno brz odgovor na molbu prof. dr. Šimuna Anđelinovića, sveučilišnog rektora, da susjedne općine i gradovi doniraju znanstveno-obrazovnoj ustanovi parcele na kojima bi se gradili sadržaji nužni za razvoj Sveučilišta, ali i lokalnih sredina.

Jakov Vetma, prvi čovjek Klisa, i njegovi općinski vijećnici jednoglasno su izglasali pokretanje procedure ustupanja zemljišta za projekt “Sveučilišni kampus Klis“, pa bi uz srednjovjekovnu utvrdu, u sljedećih pet godina, trebala niknuti prava studentsko-gospodarska baza. To, među ostalim, podrazumijeva sveučilišnu bolnicu, pogon za proizvodnju hrane, studentski centar i dom, ali i sportske sadržaje...

- Želimo napraviti potpunu reorganizaciju naše općine i u rektorovu pozivu vidjeli smo izvrsnu šansu za ostvarenje naših želja, zato smo se rado i brzo odazvali. Doduše, odluci je prethodio niz sastanaka kako bi se i nama i njima maksimalno izašlo u susret. Vjerujte, to je za obje strane dobitna situacija. Centar Klisa poprilično je nedefiniran, odnosno urbanistički neisplaniran i kao takav postao je neprihvatljiv za moderan razvoj kakav bismo mi željeli.

Zato nam je cilj izmjestiti cijelu administraciju iz centra te prostor osloboditi za kulturne i turističke namjene, a urede Općine, Centar za udruge, novi vrtić, knjižnicu, Centar za kulturu, kao i Turističku zajednicu premjestili bismo u nove prostore, odnosno uklopili bismo ih u novi sveučilišni kampus - pojasnio nam je Vetma pomno promišljeni kliški plan.

Godinama su, kaže, pokušavali pokrenuti gospodarsku i radnu zonu, no jednostavno nije bilo dovoljno jakih igrača, koji bi bili voljni napraviti veliko ulaganje, budući da je trebalo uvesti kompletnu komunalnu infrastrukturu. Srećom, planovi Sveučilišta izvrsno su se uklopili u kliška promišljanja.

- Ne postoji taj ured, ni u Zagrebu ni u Bruxellesu, koji više zanimaju projekti na području općine Klis nego nas koji živimo taj posao cijeli svoj život. Tvrđava Klis simbol je Hrvatske, ne samo Klisa i dalmatinskog prostora, već pamti povijest od prvog spomena našeg naroda do danas.

Ako ništa drugo, riječ je o bivšem hrvatskom glavnom gradu, ishodištu hrvatske državnosti, gradu u kojem je prvi put spomenuta riječ Hrvat, gradu u kojem se spominje i Domaslava, najstarija hrvatska kraljica, gradu u kojem je stolovao knez Trpimir, gradu u kojem je Petar Kružić sa svojim uskocima zaustavio Turke.

Više od 70 godina Klis je bio marginaliziran, a sada je došlo vrijeme da se to promijeni i da ga otrgnemo zaboravu, da mu vratimo važnost koju pet tisuća stanovnika baštini. Stoga ćemo raditi na tome da to u skoroj budućnosti ne prepoznaju samo turisti, već i mlada inteligencija - objašnjava nam načelnik dio razloga zbog kojih je Klis odlučio privući na stotine studenta.

Koliko će ih točno gravitirati kliškom području, još uvijek se ne zna. No, kako bi se proveo čitav projekt, prijavit će se, kaže, na nekoliko različitih natječaja.

- Pratimo natječaje, aplicirat ćemo na onaj za studentski dom koji će biti raspisan 2018. godine, a do tada ćemo prikupiti sve dokumente i obaviti prijenos zemljišta na Sveučilište. Što se studentskih sadržaja tiče, za njih je odgovorno samo Sveučilište, procijenili su prioritete. Svakako se kreće u projekt sveučilišne bolnice koja će se realizirati u suradnji s Bavarcima, zatim tu je pogon za proizvodnju hrane, koji bi bio baza studija mediteranske poljoprivrede.

Klis se, naime, pokazao kao izvrsna lokacija za tako nešto jer je mjesto na kojemu se susreću dvije klime, blaga mediteranska i oštriji klimatski uvjeti Zagore. Radit će se na novim tehnologijama u proizvodnji hrane, tako da je planiran i određeni broj staklenika. Bit će i sportskih sadržaja, dakle veliko nogometno igralište, te 4600 metara četvornih sportskih dvorana - nabraja nam Vetma.

Među novim sadržajima, dodaje, planirani su i prostori za tvrtke iz sfere informacijske tehnologije, startupovi, poduzetnički inkubator, ali i veliki studentski centar, kao i studentski dom koji podrazumijeva smještaj za 500 do tisuću studenata. Planiran je i smještaj za profesore, kao i kafići, restorani, sve što studentu dvadeset i prvog stoljeća treba..

Ideju je već razradio prof. Ante Kuzmanić, prodekan na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, sa svojim timom.

Mislilo se i na gospodarstvenike, pa će oko 30.000 kvadrata biti ostavljeno za njihove djelatnosti.

Što se života u općini Klis tiče, do izgradnje sveučilišnog kampusa, i dalje će se raditi na kvaliteti života u svih 14 mjesnih odbora. Ključ razvoja, tvrdi Vetma, vide u prijeko potrebnoj katastarskoj izmjeni.

- Brinemo o prostoru duplo većem nego grad Split, dakle veliki nam je resurs na raspolaganju, ali treba to pametno iskoristiti. Imamo deset groblja, trideset crkava, treba sve to održavati, čistiti, postaviti rasvjetu. Prije tri i pol godine pokrenuli smo projekt katastarske izmjene kako bismo sve parcele imali jedan kroz jedan, ali već dvije godine čekamo suglasnost Ministarstva pravosuđa.

Nadam se da ćemo do kraja godine to riješiti, pa ćemo u Klisu imati zemljišnik, katastar i javni uvid s geodetima. Tada očekujemo rast prodaje nekretnina i povećanje komunalne naknade, a niz objekata bismo mogli staviti u funkciju. Uz gradnju kliškog kampusa, to je preduvjet, nadam se, dugotrajnog kliškog razvoja - zaključio je Vetma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:29