StoryEditorOCM
DalmacijaPROBIJENI ROKOVI

Čelik usporava gradnju mosta na Čiovu, upitno dovršenje radova do kraja ove godine

28. listopada 2016. - 11:49
most.JPG

Da neće biti ništa od zamišljenog dovršetka gradnje mosta na Čiovu tijekom tekućeg mjeseca, postalo je jasno još prije nekoliko mjeseci kada je naš list prvi izvijestio o problemima u nabavi čelika za most. Teškoće s nabavom čelika, kako jučer doznajemo u Hrvatskim cestama, koje vode investiciju novog mosta na Čiovu, još nisu do kraja riješene pa je i novi rok dovršetka gradnje mosta, kraj ove godine, upitan.

- U ovom trenutku dio dinamičkog plana koji se odnosi na stavku čelik nije u skladu sa sadašnjim stanjem na gradilištu. Do kraja tekućeg mjeseca trebali bismo imati revidirani plan koji prati trenutačno realno stanje, a koje ujedno podrazumijeva i stanje s izradom čelika u tvornicama, u tri proizvodna pogona, gdje se on izrađuje, kao i gradilišta na koja se čelik dovozi i polaže kako bi se mogle izvoditi daljnje potrebne radnje prije konačne ugradnje - stoji u informaciji o gradnji mosta na Čiovu koji smo dobili iz Hrvatskih cesta.

Tek nakon dobivanja plana o nabavi čelika, HC će, kako nam je poručeno, moći govoriti o detaljnom planu predviđenih radova do kraja godine.

- Radovi na upornjacima i stupištima mosta napreduju u skladu s odobrenom dinamikom - napominju iz tog javnog poduzeća.

Kako smo već prije objavili, dobavljač čelika za most trebala je biti samo tvrtka "Iskra" iz Makedonije, ali je "Viadukt", kao glavni izvođač radova na mostu, bio prisiljen angažirati još dva dobavljača kako bi se radovi mogli nastaviti. Kada su osigurani dobavljači čelika, određen je i novi rok završetka gradnje, uz najavu da bi završni radovi i uklanjanje nedostataka uslijedili početkom iduće godine.

U međuvremenu su se pojavile špekulacije da je most u dijelu svoje 546 metara ukupne dužine prenizak u odnosu na površinu mora. Navodno bi ga na pedeset metara duljine moglo potapati more, no Hrvatske ceste opovrgavaju utemeljenost takvih procjena.

Kašnjenje dovršetka radova na mostu prate i nesuglasice između javnih poduzeća zaduženih za cestogradnju oko pristupne ceste mostu na samom otoku. Županijska uprava za ceste u Splitu izjasnila se da ne može sama i odjednom financirati izgradnju potrebne prometnice na Čiovu, pozivajući Hrvatske ceste da im u tome pomognu. Iz ŽUC-a su najavili da će izgradnju čiovske prometnice uvrstiti u svoje prioritete kad most bude napravljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:59