StoryEditorOCM
Dalmacijaoperacija holding

Ovo su ljudi koji su spasili gradsku komunalnu tvrtku: Neka nam Trogir blista!

Piše Gordana Dragan
24. prosinca 2016. - 23:50
trogir_holding5-211216

Kraj godine vrijeme je kada se zbrajaju poslovni rezultati, analiziraju postignuća te sagledava je li moglo biti još bolje i uspješnije. No, i kroje budući planovi. Stanje u trogirskoj komunalnoj tvrtki "Trogir holding' otkako je osnovana prije sedam godina nikad nije bilo bolje. S time se slažu radnici i Uprava. Naime, ovo su prvi Božić i Nova godina koje će zaposlenici dočekati zadovoljni i s veseljem.

Za to je isključivo zaslužna Uprava na čelu s predsjednikom Zvonimirom Bukaricom i tehničkim direktorom Ivom Milićem koji su u proteklu godinu dana otkako vode Holding učinili veliki zaokret i doveli ga od gubitaša do statusa poželjnog poduzeća.

Financijski minusi pratili su Holding od osnivanja. Vremena kad se kasnilo s isplatom čak pet mjesečnih plaća, a radnicima dugovanja podmirivala u obrocima od pola mjesečne plaće sada su iza njih. Činjenica da one stižu redovito i da su svi zaposlenici zbog uspješnog poslovanja uoči božićno-novogodišnjih blagdana nagrađeni skoro dvostrukom plaćom i poklon bonovima u ukupnom iznosu od 1200 kuna nešto je što radnici Holdinga prije godinu dana nisu mogli ni sanjati.

Zvonimir Bukarica, dipl. iur koji je u Holding došao lani u studenom iz realnog sektora, kaže da je znao kako ga čeka teška financijska i organizacijska situacija ali da je funkciju predsjednika Uprave shvatio kao izazov s kojim je bio spreman se boriti. U tome je uistinu i uspio jer je u proteklu godinu dana došlo do potpunog preokreta u tvrtki koja u Trogiru tako više ne slovi kao problematična.

- Istina je da sam zatekao puno problema, ali sam detaljno analizirajući financijsku i pravnu situaciju ubrzo shvatio kako postoje čimbenici koji u kratkom razdoblju mogu promijeniti poslovanje u pozitivan rezultat. Zadovoljan sam da smo povećali prihode, stabilizirali obveze koje sada uredno servisiramo te da se potraživanja redovito 'utužuju' što ukazuje na poslovanje po principu dobrog gospodarstvenika. To tako i mora biti! Zato je tvrtka u puno boljoj financijskoj situaciji nego prethodnih godina, a svi pokazatelji govore da će u bliskoj budućnosti poslovanje Holdinga biti još bolje, ustvrdio je njegov prvi čovjek.

Tehnički direktor Ivo Milić podsjetio je kako je njegov i Bukaričin dolazak na čelo Holdinga prije godinu dana podigao prašinu u javnosti i ustvrdio kako mu je neizmjerno drago da su u godinu dana uspjeli od 'vrućeg krumpira' stvoriti uspješnu priču koju je ocijenio skromnom četvorkom, budući da je mišljenja kako uvijek može biti bolje.

- Kritike su stizale jer sam predsjednik HKS-a (Hrvatske konzervativne stranke) u Trogiru, pa su neki mislili kako će se politika upetljati u posao, ali sam dosadašnjim radom pokazao da u Holdingu nema mjesta politici već samo profesionalnosti i rezultatima. Uostalom, i ja sam zaposlenik Holdinga od njegova osnutka pa su mi problemi u koje je tvrtka zapala bili itekako poznati. Zvonimira Bukaricu poznavao sam otprije i bio sam uvjeren da je pravi izbor za predsjednika Uprave. Bilo mi ga je u jednu ruku žao jer je iz 'mirne luke' u kojoj je radio trebao doći u 'olujno more' Holdinga, ali nisam ni najmanje dvojio da je odličan čovjek za taj posao - kazuje Milić.

Nastavio je kako mu je glavna misao vodilja bila da zajedno tvrtku ustroje kao veliku obitelj u kojoj će radnici shvatiti da rade za sebe, svoje obitelji i svoj grad, a ne za nekog drugog. Na koncu zadovoljan radnik u pozitivnom okruženju je dobar radnik - naglasio je!

Istaknuo je kako je prioritetna zadaća aktualne Uprave građanima vratiti novac koji izdvajaju za komunalne usluge poboljšanjem tih usluga, a Trogir učiniti komunalno opremljenijim i ljepšim kako to i priliči gradu pod okriljem UNESCO-a.

To je taj novi 'konzervativni pristup' javnim uslugama. Komunalno postoji zbog građana, a ne obrnuto. Oni od javne tvrtke moraju dobiti jasnu protuvrijednost za svoj novac.

Milić nam navodi kako su nabavljena tri nova kamiona za sakupljanje komunalnog otpada vrijedna 1,5 milijuna kuna od kojih je jedno električno za centar grada. Kupljena je i nova strojna pometačica za čišćenje rive i povijesne jezgre za koju je izdvojeno 250.000 kuna. Izgrađeno je 88 malih i 18 velikih grobnica na gradskom groblju čija vrijednost radova iznosi 2,7 milijuna kuna te je izgrađen ogradni zid na istočnoj njegovoj strani kao i nekoliko manjih zidića. U ribarnici su postavljeni novi stolovi od inoxa i nova tenda.

Postavljeni su novi koševi za otpad u staroj gradskoj jezgri, u svim parkovima i plažama u što se uložilo 100.000 kuna. Kućanstvima na području Travarice podijeljene su kante za sakupljanje komunalnog otpada, a planira se nastavak njihovih podjela na ostalim gradskim područjima. Izgrađeno je skladište za sakupljanje i razdvajanje otpada (papir, staklo, plastika) te su uređene lokacije za postavljanje kontejnera za selektivno razdvajanje otpada u Arbaniji i Travarici. U Arbaniji, na Travarici te u Planom postavljene su nove autobusne nadstrešnice, javna rasvjeta na cijeloj rivi, ograda na zapadnom dijelu parka Garagnin-Fanfogna.

- Radnici Holdinga - veli tehnički direktor Milić - izuzetno posvećuju pažnju održavanju zelenih površina i hortikulturnom uređenju ne samo u užoj jezgri već na istočnom ulazu u grad gdje je posađeno trideset stabala koštela, a između njih šezdeset trajnih grmova lavande i ružmarina. Zahvaljujući holdingovcima i prostor pokraj sjevernih gradskih vrata dobio je novi cvjetni dekor. Nakon što je posječeno pet stabala kestena na njihova mjesta posadili su zimzelene magnolije poznate po svojim lijepim sjajno zelenim listovima i cvjetovima kremaste boje. Rotor pokraj budućega novog mosta i na Pantanu također je 'odjeven' u sezonsko cvijeće.

Valja istaknuti i to da su desetljećima zapuštenu plažu 'Saldun', koja je nekad bila kultno kupalište, prošlo ljeto očistili i nasuli šljunkom.

Ususret Božiću i Novoj godini radnici Odjela za građevinarstvo i održavanje imali su pune ruke posla. LED rasvjetom i zastavicama ukrasili su ulaz u grad, i povijesnu jezgru što je tvrtku stajalo 300.000 kuna.

Predsjednik Uprave Zvonimir Bukarica i tehnički direktor Ivo Milić, svoju posvećenost radnicima Holdinga dokazuju čestim obilaskom terena. Tako je bilo i ovih dana kada su na nasipu Brigi Lokvice otišli u 'motivacijsku kontrolu' radnicima koji su postavljali LED rasvjetu na tamošnjim rasvjetnim stupovima. Njihov dolazak oduševio ih je. Pala je šala, koju su nazvali 'prijateljskom zafrkancijom' koja je završila zajedničkim fotografiranjem za Slobodnu Dalmaciju.

- Radna atmosfera u firmi nikad nije bila bolja. Došla je mlada Uprava. Vidite kako 'rasturamo', zajedno s njima sa smiješkom ćeJakov Matozan koji se predstavio kao glasnogovornik svojih kolega koji, kaže nam, dijele isto mišljenje.

- Ako ostane ista Uprava, nema nam kraja! Ne daj Bože da se vratimo na staro. Imamo sve uvjete da budemo dobra tvrtka i da više ne strahujemo kada ćemo dobiti plaću - nastavio je Matozan.

Grgo Višić, kojega gotovo svi u Trogiru poznaju jer ga se često viđa prilikom uređenja parkova i drugih građevinskih radova, pozvao nas je da ih okupimo i 'slikamo' jer oni moraju nastaviti raditi.

- Želim zdravlje i sreću našim direktorima, neka nastave ovako raditi i neka nas ne napuštaju - poručio je Višić.
S dvojcem Bukarica - Milić obišli smo staru gradsku jezgru te na rivi zatekli čistačicuMariju Matijaš Lučić. Nije bila iznenađena što vidi svoje nadređene, jer veli da su oni uvijek tu kad radniku zatreba.

- Otkako oni vode Holding radim sa zadovoljstvom. Mislim da je ovo sve nestvarno kad se sjetim kako je bilo prije njihova dolaska. Plaće su nam kasnile. Nismo imali ni za putnu kartu do Trogira, ni za marendu. Morali smo posuđivati novac. Muka mi dođe kad se toga sjetim - skoro suznih očiju kazuje Marija.

- Evo sada smo dobili i stimulaciju na plaću. Tri bona po četiristo kuna. I ne samo to nego su nama čistačicama olakšali rad. Kupili su novu čistilicu i kamione. Nabavili su nam novu radnu odjeću. Savršeno, neka tako i ostane - puna hvale za svoje šefove će Marija.

175 radnika

Trenutačno u Trogir holdingu zaposleno je 175 radnika, isto onoliko koliko ih je bilo prije dolaska sadašnje Uprave. Nije nam cilj otpuštati radnike već osigurati posao za njih, ustvrdio je tehnički direktor Milić, podsjetivši i na dobru suradnju s Gradom Trogirom.

Okretanje novim tehnologijama

Planovi Uprave u idućoj godini su: nabavka više strojeva kojima će se poboljšati kvaliteta poslova među kojima i kamion s dizalicom za podizanje glomaznog otpada. Potom nove veće čistilice za čišćenje velikih gradskih parkirališta. Poseban plan je daljnja informatizacija tvrtke te okretanje tehnologijama dvadeset prvog stoljeća.

Stipčić: Veliki je to iskorak

Predsjednik Skupštine Holdinga, gradonačelnik Ante Stipčić, tvrdi kako je tvrtka ove godine napravila veliki iskorak u komunalnom opremanju i radu.

"Sve to postignuto je radi dobre zajedničke suradnje Holdinga i Grada. Vjerujem da su dani krize završeni te da nećemo više doći u situaciju da radnicima kasne plaće, nego da ćemo zajedno raditi na poboljšanju komunalnog standarda", istaknuo je gradonačelnik Stipčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:45