StoryEditorOCM
DalmacijaUDAR IZ TROGIRA

Saborski zastupnik Mosta žestoko se obrušio na županijsko vodstvo: Ministre, zaustavite grobare domova zdravlja

Piše Gordana Dragan
6. veljače 2017. - 18:37
lks

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj u ponedjeljak je iz Trogira pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da hitno obiđe sve ispostave Doma zdravlja u Splitsko-dalmatinskoj županiji kako bi se na licu mjesta uvjerio da razina zdravstvenih usluga u županiji nikad nije bila gora.

Pri tome je upozorio na lošu kadrovsku strukturu te na netransparentno trošenje novca od strane županijskog Doma zdravlja. Kao glavne krivce koji su ispostave doveli do sloma naveo je dr. Mirana Propadala, bivšeg ravnatelja te ustanove i sadašnjeg prvog čovjeka dr. Dragomira Petrica, jer su ispostave od 2003. u nadležnosti županijskog Doma zdravlja te Županiju koja je osnivač Doma, na čelu sa županom Zlatkom Ževrnjom. Oštro ih je nazvao "grobarima ispostava Doma zdravlja".

Bulj je nazočio konferenciji za novinare koju je sazvao regionalni ured Mosta za Splitsko-dalmatinsku županiju. Cilj konferencije bio je upravo na primjeru trogirskog Doma zdravlja kojemu gravitira više od 30.000 građana ukazati kako županijski Doma zdravlja loše upravlja ispostavama.

Narušena statika derutne zgrade, devastirani uredi, polomljeni zidovi, krovište koje godinama prokišnjava, problemi su koji se, tvrde mostovci, zanemaruju i ne rješavaju desetljećima. S druge strane, kako ističu, nedavno je započelo preuređenje Odjela za hemodijalizu koje nije bilo prijeko potrebno jer je bio uređen prije jedanaest godina pa se sada bespotrebno troši novac. Sumnjaju da se radi i o "pranju novca“.

- U Trogir sam došao na poziv liječnika koji rade u Dom zdravlja (članovi Mosta.op.a) i građana koji su inzistirali da se javno iznese taj problem. Ne znam pere li se ili ne novac vezano za preuređenje dijalize, ali nisam nigdje vidio oznaku o tome tko je izvođač radova što bi u pravilu moralo negdje stajati. Stoga, zaključite sami - rekao je Bulj.

- Umjesto da županijski Dom zdravlja ulaže u liječničke specijalizacije radi pružanja boljih usluga pacijentima istina je da se netransparentno troši novac. Problematika upravljanja ispostavama jako mi je dobro poznata počevši od moga Sinja kada sam bio organizator brojnih akcija kada se "gasilo“ rodilište i stacionar, radiologija, Hitna medicinska pomoć. Tu sam svladao lekciju i "ušao“ u sustav i uvidio kako županijski Dom zdravlja uništava domove ne samo u tom mjestu već po istom principu i u Trogiru, Imotskom, Vrgorcu, Makarskoj … - nastavio je Bulj.

Na upit je li se u slučaj trogirskog Doma zdravlja upetljala i politika s obzirom da se približavaju lokalni izbori pa mostovci žele prigrabiti što više glasova te kako to da je oštricu uperio prema Županiji i županijskom Domu zdravlja koji je u rukama HDZ-a, a s kojim je Most na nacionalnoj razini u koaliciji, Bulj je odgovorio:

- Prije svega sam izabran od građana. Da mi je ćaća ministar ili ravnatelj i radi krivo - reagirao bih!

Stomatologinja Milija Baldić-Lukšić koja u trogirskom Domu zdravlja radi punih 28 godina, tvrdi da se ne radi o politici.

-Istina je, članica sam Mosta koji uvijek ukazuje na konkretne probleme. Druge stranke se nisu oglasile. Ovdje smo zbog građana i pacijenata Trogira koji zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu. Prije 2003. godine u sklopu Doma zdravlja bilo je rodilište, stacionar te su dolazili specijalisti iz Splita. Danas nemamo radiologa... Pacijenti za sve moraju u splitsku bolnicu. Nismo protiv preuređenja hemodijalize, ali smo protiv toga da se troši novac u ono što je renovirano prije jedanaest godina i u to ulaže pet milijuna decentraliziranih sredstava dok primjerice krov prokišnjava i o tome se ne vodi računa - ogorčena je Baldić-Lukšić.

I ona veli kako ne bi govorila o "pranju novca" vezano za taj posao, ali se ozbiljno požalila kako je zbog radova koji se izvode u prostoru hemodijalize narušena statika zgrade, kako izvođač nije poznat, da gradilište nije označeno te da zakupci nisu upoznati niti je itko od njih izvođaču dao suglasnost za posao, što su navodno trebali. Izrazila je sumnju u valjanost dokumentacije koja je potrebna za te radove jer je, prema njezinu saznanju, građevinska dozvola za Dom zdravlja izdana davne 1974. godine, a od tada je bilo velikih preinaka za koje trebaju novi papiri.

Edo Karaban, magistar medicinske biokemije, koji je koncesionar laboratorijske djelatnosti u trogirskom Domu zdravlja, potvrdio je kako u proteklih trideset godina, otkako tamo radi, taj Dom zdravlja propada.

- Zgrada je derutna, ne ulaže se u kadrove u smislu novih specijalizacija, radiologa, internistA, medicine rada, pedijatra te ginekologa. Ne planira se dugoročno zdravstvena zaštita. Kapaciteti dijalize do sada su bili sasvim dovoljni. Dva, tri mjesta više ne opravdavaju tu investiciju. Skidati aluminijske i postavljati PVC prozore nije baš logično, jer nisu bili dotrajali - zaključio je Karaban.

Ževrnja: osobni stav bez argumenata

Dom zdravlja SDŽ ima svoje Upravno vijeće i ravnatelja koji nije stranačka osoba, što je, pretpostavljam, poznato i gospodinu Bulju. Njegove ocjene o svim dosadašnjim županima kao “grobarima“ županijskog zdravstva mogu biti njegov osobni stav, ali objektivne činjenice govore sasvim drugačije. Ne želeći ponavljati gdje je sve Županija ulagala u obnovu ili izgradnju novih objekata po cijeloj županiji, koliko ukupno ulažemo u zdravstvo (od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, županijskih ljekarni, stomatološke poliklinike, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo...) te s koliko sredstava svake godine participiramo u nabavci potrebne opreme za KBC (što nije zakonska obveza Županije), mogu zaključiti samo da Bulj daje paušalne izjave bez ikakvog argumenta - kazao je župan Zlatko Ževrnja.

Petric: Uzurpirali Dom, pa napadaju 

Ravnatelj Županijskog doma zdravlja dr. Dragomir Petric kaže kako je strašno da se osobe koje su uzurpirale zajednički prostor trogirskog Doma zdravlja, pregradile čekaonice, oduzele "zrak“ drugim pacijentima te preuređivale svoje ordinacije bez suglasnosti županijskog Doma zdravlja i ne plaćaju već tri godine zakupnine koriste lažima i ometaju uređenje hemodijalize za najteže pacijente. Nije htio iznijeti imena, ali se dalo iščitati da se radi o dvije stomatologinje koje su članice Mosta.

- Volio bih da javno iznesu kako se to pere novac u vezi preuređenja dijalize. Sve je čisto kao suza. Obavljena je javna nabava i sve je transparentno da ne može biti transparentnije. Pitat ću inženjera nadzora zašto nema oznake o izvođaču radova koja je tamo, koliko mi je poznato, bila. Najvjerojatnije ju je netko uklonio - rekao je Petric.

Dodao je kako je krov zgrade Doma zdravlja velika investicija koja nije u tako lošem stanju kakvim se prikazuje da bi imao prednost pred hemodijalizom. Drži da se slučaj nametnuo zbog politike i privatnih interesa.

Izjavu Mira Bulja o grobarima ispostava domova zdravlja među kojima je ubrojio i njega smatra neprimjerenom te mu je poručio kako je Županijski dom zdravlja u proteklih sedam godina u svaku ispostavu uložio više nego što je to bilo dvadeset, trideset godina prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:00