StoryEditorOCM
Dalmacijapanika na škoju

Na Visu misteriozno ugibaju golubovi, otočani strahuju da je stigla ptičja gripa

15. veljače 2017. - 10:07
st271005golub2

Zbog povećanog broja uginuća divljih ptica, u ovom slučaju golubova na na predjelu Kut u Visu, i to u vrlo kratkom vremenu, i zbog sumnje da bi mogla biti riječ o ptičjoj gripi, lešine ptica bit će poslane na Veterinarski fakultet u Zagrebu, kako bi se raznim analizama utvrdilo jesu li ti golubovi uginuli od virusa ptičje gripe.

Inače, virus H5N8, ili virus ptičje gripe, nije opasan za ljude, a ako se dokaže da su ptice na Visu uginule od toga virusa, bit će poduzete mjere zaštite. Prema jednoj informaciji, na Visu je uginulo 10 golubova, a prema drugoj tri do četiri.

– Prije dva dana dobili smo dojavu da je nekoliko golubova uginulo na području grada Visa i odmah su naše ekipe izišle na teren. Prema prijavama stanovnika Visa, u roku od jednog dana uginulo je nekoliko golubova, a mi smo uspjeli jednog sačuvati i sada čekamo da nam nadležne službe jave kada ćemo ga poslati prema Zagrebu da bi bio podvrgnut analizama za ptičju gripu.

Nema nikakve panike u Visu, ljudi nastavljaju dalje normalno živjeti i tek treba utvrditi od čega su ptice uginule – kazao nam je Ivo Vojković iz viškoga komunalnog poduzeća "Gradina".

Uginuloga goluba kojeg su zadržali kao uzorak drže na niskoj temperaturi, u mrtvačnici, kako bi se što bolje sačuvalo njegovu lešinu, da u što boljem stanju bude dopremljena u Zagreb na analizu.

Kako očekuju iz veterinarske ambulante Solin, koja je nadležna za područje Visa, golub koji je uginuo, a koji će biti uzorak na testiranju za ptičju gripu, bit će s Visa vrlo skoro poslan u Split, odakle će biti proslijeđen u Zagreb, na Veterinarski fakultet, gdje će se obaviti testiranja.

– Ako se utvrdi postojanje ptičje gripe, odnosno ako se utvrdi da je golub uginuo od virusa ptičje gripe, otići ćemo na Vis i utvrditi je li se perad također zarazila tim virusom, te ćemo sukladno nalazu poduzeti i odgovarajuće korake – rekla nam je doktorica veterine Gorana Barišin iz solinske veterinarske ambulante.

Prema uredbi Ministarstva poljoprivrede od prošlog mjeseca perad se mora držati zatvorena kako bi se onemogućio kontakt peradi s pticama. U slučaju dokazivanja ptičje gripe na Visu, veterinari će izići na teren i pregledati mjesta na kojima se perad drži.

Ako svi budu poštovali uredbu Ministarstva poljoprivrede, neće biti potrebe za sankcijama, no ako se utvrdi da netko nije poštovao tu odredbu, bit će mu izrečena sankcija, odnosno prekršajne kazne Ministarstva poljoprivrede. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:22