StoryEditorOCM
Dalmacijasuze lavandere

Očajnu Splićanku koja radi kao pralja susjedi žele izbaciti iz zgrade: Na korak sam da s dvoje djece završim na ulici! Pitala sam ih zašto, rekli su: 'Smetaš nam ti!'!

17. veljače 2017. - 22:38

– Na korak sam da ostanem bez posla, da s dvoje djece ostanem na ulici! – očajna je Lucijana Belak iz Splita, zakupnica praonice s obrtom "Brani", registrirane na adresi Trg Hrvatske bratske zajednice 3B, kojoj je odlukom ostalih stanara u ulazu onemogućen pristup do prostora u kojem radi.

Na glavna ulazna vrata montirana je brava s kodiranim ključem, a na daljinskom upravljaču ulaza u garažu promijenjen je kod. Njezin zahtjev da joj se omogući prolaz zajedničkim prostorom odbila je i tvrtka "Tehnoplast", koja upravlja spornim ulazom – 3B.

Prostor u kojem praonica posluje nalazi se u podrumskom dijelu zgrade. Vlasnik pogona je Zvonimir Čelan, suprug Lucijine sestre, a Lucija je zakupnica. Zakupnik automatski dobiva sva prava, pa time i pravo korištenja zajedničkih prostorija, hodnika i komunikacijskih prostora. Međutim, život je mnogo suroviji i Lucijana je morala na sudu tražiti privremenu mjeru kojom bi joj se omogućio ulaz u garažu.

Ometanje posjeda

– Za obavljanje poslova pranja i čišćenja nužno mi je imati slobodan pristup automobilom do vrata u podrumu. Sud je odbio privremenu mjeru jer nisam istovremeno pokrenula postupak za ometanje posjeda protiv ostalih suvlasnika u zgradi, a to nisam napravila jer sam samo htjela proći kroz garažu, a ne ući u sudski postupak – zdvojno će naša sugovornica.

Lucijana uskoro nije mogla ni na glavni ulaz zgrade na broju 3B. Ključ je tražila, ali joj ga nisu dali jer da praonica ne pripada kućnom broju 3B, te da je obrt prvotno bio registriran na broju 3.

– To je zato što je uporabna dozvola za cijelu zgradu navedena na Trg Hrvatske bratske zajednice 3, a tek kasnije su se ulazi podijelili na 3, 3A i 3B. Zbog takvog upisa u uporabnoj dozvoli obrt je bio u obrtnici evidentiran na broju 3.

Međutim, neosporno je da je praonica doslovno na dnu stubišta ulaza broj 3B, te se sve instalacije i mjerilo struje nalaze gdje i mjerila svih ostalih stanara tog ulaza. Osim što ne mogu ući u zgradu, naknadno su postavljena još jedna vrata na dno unutarnjeg stubišta, također s kodiranim ključem, tako da moram koristiti mali lift. Tu nastaje problem kada moram nositi robu u velikim vrećama jer su mi odmah naglasili da lift nije teretni. Postavili su i nadzornu kameru radi kontrole – govori Lucija.

Vlasnik praonice Čelan angažirao je i sudskog vještaka, koji je utvrdio da prostor pripada ulazu 3B, pa se ažurira i obrtnica u Uredu državne uprave u Županiji.

Nisu mogle izdržati

No, četvero susjeda traže obnovu postupka, a Lucijana ne dobiva pristup u zgradu unatoč valjanoj obrtnici.

– Pojedinci su me kontinuirano zaustavljali na hodniku i vrijeđali. Sada izbjegavaju zbog kamera. Imala sam tri radnice, a sada sam sama jer one više nisu mogle izdržati svakodnevno šikaniranje. Susjedi su mi slali sve moguće inspekcije, ali ja imam uredne papire pa me nisu mogli spriječiti u radu. Inspektorica za buku nije me mogla pronaći, nego me je zvala mobitelom, to vam jasno govori da nema buke, a imam i vrata koja izoliraju zvuk – kaže Lucijana, čije riječi potvrđuje i nalaz inspekcije za buku koji je pozitivan po nju.

Na licu mjesta uvjerili smo se da se rad perilica ne čuje u zgradi, kao što se ne osjeća ni miris sredstava koja se koriste u praonici jer postoji zasebna ventilacija.

– Sve sam pokušala i pitala ih što im smeta, rekli su mi: "Smetaš nam ti!" Oni mene jednostavno žele maknuti, pobiti moja prava. Brojne sam poslove otkazala ili prepolovila. Ja se bojim navečer doći sama jer ne znam hoće li me tko sačekati. A policija vam kaže da se radi o imovinsko-pravnim odnosima – očajna je Lucija.

Na koncu je tužila susjede i "Tehnoplast", za smetanje posjeda. Vlasnik praonice podnio je vlasničku tužbu za sprječavanje uznemiravanja. Oba postupka vode se na Općinskom sudu u Splitu.


Bili su tu i prije zgrade

Praonica je kupljena 2004. od investitora "Brodosplit inženjeringa". Dogradnja i nadogradnja Poslovno-prodajnog centra "Vicko 2000" napravljena je na temeljima postojećeg restorana i praonice.

Adresa u ugovoru o prodaji i kasnije uporabne dozvole cijele zgrade s tri ulaza je Trg HBZ-a 3. Kako je investitor naveo prilikom prodaje, radi se o praonici označenoj brojem 33 u podrumskoj etaži zgrade, površine 34,59 četvornih metara sa zajedničkim stubištem, instalacijama, komunikacijskim prostorom, hodnicima, sanitarnim čvorovima i stubištem.

Zvonimir Čelan kupio je postojeću praonicu s dodatnom manjom prostorijom ukupne površine 44,68 kvadrata.


Smeta im miris klora

Dvoje stanara u ulazu 3B nije željelo govoriti o cijeloj situaciji. Treća osoba s kojom smo se čuli dala nam je e-mail adresu za pitanja, ali do zaključenja lista nismo dobili odgovor.

Iz žalbe Uredu državne uprave mogli smo vidjeti da se stanari žale na "stalni smrad zbog prozračivanja praonice", te na "otvaranje vrata praonice, koja se zrači kroz stubište, tako da im često miris klora i deterdženata dopire iz praonice".

Iz "Tehnoplasta" također nismo dobili odgovor. Iz njihova dopisa Lucijani Belak o zabrani korištenja zajedničkih prostora u ulazu 3B vidi se kako su suvlasnici zgrade zatražili od njih kao upravitelja da joj se obrate u njihovo ime.

U dopisu je navedeno da su suvlasnici ulaza 3B na održanom sastanku donijeli zaključke o zabrani korištenja zajedničkih prostora i ulaza u garažu.

Pravna služba "Tehnoplasta" priložila je uz dopis i zapisnik sa skupa suvlasnika na kojem je bilo 12 stanara, predstavnica suvlasnika zgrade, predstavnik za garaže i odgovorna osoba hotela "Globo", koji se nalazi u istoj zgradi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:54